25.04.2024

Радвам се, че имам син. Опасностите също са много, но поне ще се размина с проблемите на възпитанието на момиче в днешно време. Да обясня защо пластичните операции преди 40-50 годишна възраст по разкрасяващи причини, са неприемливи, да обясня защо по-добре малки гърди, отколкото тежки операции и вредни последици за тялото, за да примамиш някой мъж, който ще държи на силикона повече, отколкото на теб.

Да обясня, защо е престъпление да учиш жените да искат пари от мъжете. Да се опитам да я науча, че душата, характера, добротата, независимостта са най-ценните качества, а не късата рокля, екстеншъните в косата и силикона. Да я науча да си изкарва парите така, че да бъде независима от мъжете и да избере мъж, защото го обича, а не защото й плаща сметките. Да я науча, че няма нищо срамно да си добра домакиня и колкото и добре да изглеждаш, не можеш ли една мусака да завъртиш, имаш проблем. Поне за мъже, които държат на семейство, а не да се хвалят пред приятели колко кубика силикон има жена им. Да я науча да бъде мека и отстъпчива, когато се налага и твърда стомана, когато й се наложи. Да стои винаги с изправена глава, да плаче насаме или на рамото на близките си, но никога пред тълпата. Да я науча, че тя трябва да краси дрехата, а не дрехата нея. Че важността на една кола се преценява не по баровския номер, а по този, който я кара. Да устоява на изкушенията и да набляга на качеството, а не на количеството мъже.

Количествените натрупвания водят до доста неприятни качествени изменения в морала. Да я науча колко е важно да гледаш детето си и да му отделяш внимание…..да бъде жена. Днес е доста сложно да имаш дъщеря.

А синовете си трябва да научим първо да бъдат мъже. Съжалявам за емоциите им, но мъж не може да плаче пред други. Не може да се жалва за маникюра си и да ходи да го епилират. Не може да се доказва като мъж като обижда жени или ги бие. Един мъж трябва да е здраво стъпил на краката си, да може да се издържа сам и да се грижи за семейството си, за децата си. Да построи дом, да засади дърво, да бъде смел, да знае да защитава Родината си не само със статуси във фейсбук. Да може да се ориентира в гората, да намери храна, да поправи врата, да целуне наранено коляно на детето си. Да го носи на конче и да го накаже в ъгъла, когато не слуша. Да бъде мъж.

Всъщност много от нас забравиха какви сме. Мъгляво недоволство от това, което сме и това, което търсим. А нещата са прости. Също като биологията.

Елена Гунчева