19.05.2024

Си Дзинпин сложи край на надеждите на Макрон,Урсула и медийните спекулации,че Пекин ще подкрепи Запада

и Киев за пропагандното мероприятие в Швейцария без Русия.

На пресконференцията с Макрон в Париж,която беше излъчена от официалния акаунт на Елисейския дворец,

Председателят на КНР припомни, че Китай не е създал украинската криза и не е участник в нея, а също така обяви подкрепа за мирна конференция за Украйна само ако и Москва,и Киев я одобрят,съобщи Bloomberg.

Макрон бе планирал да повлияе на Си Дзинпин,за връзките на Китай с Русия и търговското му съперничество с Европа,писа Handelsblatt.

Дипломатическите удари „под кръста“ между Китай и САЩ продължават.

А,Си покани Урсула в Париж,основно за да дразни Вашингтон. Очакват се заглавия след посещението на китайския лидер във Франция в стил: „Китай подкрепи независимостта на Европа от САЩ“, „Еднополюсният свят е на път да приключи“,въпреки,че той е приключил и други подобни.

Си Дзинпин посещава Сърбия днес на 7 май,когато се навършват 25 години от удара на САЩ срещу посолството на Пекин в Белград. За Вучич това посещение е много добра възможност, тъй като чрез китайско посредничество,той може да улесни преговорите относно Косово и европейската интеграция,а и разговорите за БРИКС са необходими и важни за него. Освен това откъсната от морето Сърбия,ще може съвсем свободно да обработва китайски стоки през пристанища,които са пристанища на страни от НАТО.

Властите на Сърбия и Китай ще подпишат повече от 30 споразумения по време на посещение то на китайския президент Си Дзинпин в Белград, съобщава Танюг.

Китайците прихващат десния фланг на ЕС по специфичен начин-казват,че помагат,но в крайна сметка създават още повече проблеми за европейския и американски ляв фланг,отколкото имаше преди.

Преминаването на избирателите в Европа към консервативния фланг не е нещо ново. На този фланг действат не само Унгария ,но и множество други. Икономическият растеж на ЕС от 0,4% не е много добър за изборните цели на сегашните брюкселски урсулки.

Западното „левичарство“ е силно финансирано от омразните центрове NED и USAID,и те вече не са левичари,а печалбари.

Йордан Халачев