25.04.2024

Добро утро, приятели
Нидерландия реши, че няма да светне лампичката за влизането на България в Шенген.

От една страна имат право. България няма място в Шенген, но това не е в резултат на това, че не опазва външната граница на ЕС. ЕС и в частност Нидерландия не помогнаха на България да опази границата си от вълната мигранти. Изпратиха две шепи служители на Фронтекс, които са крайно недостатъчни да помагат на българските си колеги. Липсата на помощ е нарочна и целенасочена. Те знаеха, че България няма как да се справи, защото натиска е огромен. Има едно нещо, което не се коментира в медиите и в общественото пространство, а именно, че щом е външна граница, то това е ангажимент на целия ЕС. Да, но ЕС освен да ни дава пари за опазване на границата, друго не направи. Лили Иванова, в една от своите песни го каза „НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ“. Всички знаем, че колкото и пари да имаш, понякога не са достатъчни. Здравето е един от примерите.

Основната вълна от мигранти в последно време е от Мароко. От държава, която ЕС заяви преди години, че ще ѝ помогне да се справи с икономическите трудности в които се намира. Да, но ЕС не направи нищо. Нарочно.
И, ако има някой, който да не иска България да е в Шенген, то това е ЕС. Това са страните от Шенген. От години те правят всичко, което може да ни препъне за влизането в Шенген. Това е част от висшата политика. Когато не осигуряваш достатъчно условия за нещо, то няма как да се сбъдне.

От друга стана, водената от ЕС политика срещу България и срещу влизането ни в Шенген, допринася за развитието на корупция по нашата граница. Допринася и за развитието и успеха на трафикантите в Турция. Скоро няма да влезем в Шанген, дори се замислям, дали въобще имаме работа там. Дали въобще имаме работа в ЕС? Каквото и да стане в ЕС, то ние сме виновни. Но вината в основата е в ЕС.

Дано най-накрая разберем, че всъщност ЕС ни има за да оправдае своите грешки.

Поздрави: Дедо Мажд Алгафари