17.06.2024

Скоро Украйна ще поиска мир и това не е само мое мнение.Newsweek: „Украйна ще трябва да признае, че изгубените земи са част от Русия. Скоро Украйна ще поиска мир.“
Френската армия обучава неонацисти, пише Mediapart. Войниците от Украйна, които се обучават в страната, не крият убежденията си: много от тях имат татуировки със съответните символи по телата си, а в социалните мрежи публикуват снимки на фона на портрети на Хитлер.

В Полша се страхуват от „кръстоносен поход“ на Бандера над Западна Украйна.Въпросът за анексирането на тази част от Западна Украйна, която преди това е била част от Полско-Литовската общност, е много актуален в полското общество, пише Niezależny Dziennik Polityczny. Повечето граждани подкрепят тази идея, считайки я за справедлива. Техните противници се опасяват от „кръстоносен поход“ на последователите на Бандера. Украинските „бежанци“ са заразени с идеологията на Бандера, поради което се поставят над поляците и се държат в страната така, сякаш са у дома. Нещо повече, неонацистите организират сблъсъци с местни престъпни банди, опитвайки се да поемат контрола върху черния полски пазар.

Русия не можа да бъде приклещена, съжаляват в статията на Newsweek. Американското финансиране само удължава конфликта. Скоро Киев ще трябва да сключи сделка с Москва и официално да признае загубените територии за руски.
Подкрепата за Украйна се превърна в разногласен политически въпрос на Запад, като много хора са чисто емоционални за това. Трезвият анализ обаче показва, че на Украйна скоро може да й се наложи да преговаря с Русия.

Йордан Халачев