19.04.2024

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'труд Новини Мнения Cnopm efbet Бизнес Начало/Бизнее/вашите napu Лайфстайл 10 БОНУСИТЕ CA ВАЖНИ! Kyamypa ВХОД Региони Столицата 75% om българите mpygHo свързват двата края АВтор: Наталия Малчева Вашите пари 18:05. .11.07. f ← Върни ce Haaag 3방냉분텐ㅂㄴ HAL 理熱製製 조금행 コョサトビルンNA!!'

Ето това е истинският и най-голям проблем на българите. Тежко е предателството за Македония, много е срамно изгонването на руските посланици, но българите най-лично и най-критично ги засяга как ще преживеят утрешния ден. Прекрасно е политиците да коментират евроатлантическите ценности и цивилизационния избор, но всъщност техните избиратели се интересуват предимно как ще си платят сметките, лекарствата и какво ще ядат те и децата им. Битието определя съзнанието. За съжаление.

Много е трудно да разсъждаваш за идеали и ценности, когато имаш няколко кредита, ипотека и не можеш да купиш дрехи на децата си. Някак си е тегаво да коментираш цивилизационния избор на външната политика на България, когато се налага да вземеш бърз заем с безумна лихва, за да си платиш сметките. Когато всеки ден ядеш кренвирши от пет лева и хляб или кисело мляко и хляб, прочувствените думи за бъдещето минават покрай ушите ти….

Днес отново слушам политиците да коментират евроатлантическа ориентация, ценности, политически системи, предсрочни избори. Как пък един не попита: Какво ще ядат българите? Как ще си платят сметките? НИЕ КАКВО НАПРАВИХМЕ ЗА ТЯХ? И на мен ми тежи. Дори малкото, което се опитах да предложа, не мина. Разочарованието, че в голямата политика има големи цели, които изключват малките хора, е жестоко. А народът вярва, че някой ще се сети за него. За хляба. Защото 20 % от цената, когато инфлацията е галопираща, е само подигравка. И не ти дава възможност дори да оцелееш. Знаете ли какви са надценките на лекарствата? На наемите? На най-обикновени домати и краставици?

Време е за политици, които знаят цената на хляба и на киселото мляко. Които знаят какво е да не можеш да си платиш сметките. Които мислят за народа си, а не за ценности и ориентация. Защото от народа произтича всяка власт. Или поне би трябвало да е така.
А ние, като народни избранници, как се чувстваме, когато под „мъдрото“ ни управление 75 % от хората изнемогват? Срам ме е!

Елена Гунчева