17.04.2024

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Минавайки бегло по предизборните обещания и програми, установявам, че политиците живеят в друга реалност. С подменени приоритети и странни възприятия за реалността. Големият проблем на българите – бедността, отново не се коментира от никого и никой не дава решение на този проблем. Поне малко, ей така, поне хората да са сигурни за оцеляването си.

Факт е, че беден народ лесно се контролира. Обещай на пенсионерите по 75 лева да се ваксинират и те се втурват заради парите, които им осигуряват оцеляването за месеца, без да се замислят, че в кратко време напълно ще освободят пенсионната система от задълженията й към тях. Дай по 50 лева надбавки на пенсиите и пенсионерите ще гласуват за теб. Дай по някой бонус в администрацията и са вечно твои, или поне докато не изхарчат парите. Беден и прост народ лесно се купува и манипулира.

Повечето хора дори не осъзнават стойността на парите. Те се възмущават, когато някой открадне 200 лева, защото могат да си го представят. Но когато им кажеш, че някой политик е откраднал 200 милиона лева, те не го вярват и не се възмущават, просто защото не могат да си представят толкова пари. Те са извън техните представи и възприятие. Затова и не протестират. Протестират за дребни неща, които могат да разберат.

Затова и примерно не се възмущават от един политик, за година изплатил предсрочно кредити за стотици хиляди. Те не могат да си го представят. Подобни цифри за тях звучат абсурдно. Техните сметки са дребни – да се вместят в бюджет от 10-15 лева за храна на ден. Да си купят лекарства и да им останат пари да си платят тока. Да си платят наема и да си разпределят останалите 150 лева за храна в месеца.

И в един момент оскотяването настъпва. Мозъкът мисли само как да осигури физическото оцеляване. Постоянният адреналин от стреса променя начина на мислене и характера. Факт е, че постоянният стрес пречи на разума. Затова и постоянно ни държат в подобно състояние.

Та, кой от политиците се интересува ще имате ли ядене утре? Ще си платите ли тока? Ще можете ли да си платите лекарствата? Кой от тях знае колко струва сиренето в магазина и колко пъти отказвате на децата си да им купите нещо вкусничко и качествено за ядене? Кой от тях знае ако не си депутат или министър, колко струва лечението в болница и изобщо лекарствата? Кой от тях знае какво е да просиш с кутия и по социалните мрежи пари, за да може детето ти да живее? Кой, бе, изроди, кой?!?

Омерзена съм. Видях ги и отблизо какви са. Видях как се хилеха, когато от трибуната на НС им се молих да отпуснат пари от бюджета за безплатни зъбни протези за пенсионерите и социално слабите. Смееха се….имаха зъби, смееха се. Някои хора не могат да се смеят. Заради тях. Смееха се, когато предложих да се увеличи размера на издръжката, която държавата плаща при невъзможност да се събере от родителя. Много им беше смешно, че някои деца получават по 100 лева издръжка на месец. Техните деца по толкова им са джобните на ден. Ако не и повече. Смеят се. Смеят се на народа си…..

Елена Гунчева-Гривова