26.04.2024

Не мога да си държа езика зад зъбите

международния наказателен съд /нарочно съм го написал с малки букви/ издал заповед за арест на Президента на Руската федерация – Владимир Путин, като е обвинен за военни престъпления в Украйна

Смех до скъсване и мирис през гащи

Първото което е, че Русия не е ратифицирала статута на това „юридическо“ творение и за нея, всяка заповед или каквото и ще да е, издадено от него, се счита и определя без каквато и да е правна сила.

Същото това творение, наречено международен наказателен съд не е ратифицирано от САЩ, Израел, Китайската Народна Република и Судан. Та не знам за каква легитимност вият от тоя съд.

На второ място, доколкото съм запознат с правната структура в правораздаването, би трябвало, както е по цял свят, първо да се води разследване от разследващи и прокуратура, които след това да внесат обвинителния акт в съда, който на свой ред да образува наказателно дело. А тук, съда обвинил Путин, та дори и издал заповед за ареста му.

На трето място, заповед се издава на подчинени. А тук, кои са подчинените на тоя съд? Държавите които са ратифицирали легитимността му ли? Значи, ако Путин реши да отскочи на почивка някъде, той може да бъде арестуван или пък, ако замине на официално посещение в някоя от държавите ратифицирали договора, то домакинът му, вместо да се здрависа с Путин, ще му нахлузи белезниците.

Абе, вие за абдали ли ни имате? Нали, ако някой само си помисли да арестува Путин, Русия ще превърне държавата му в море и ще започнат на прииждат туристи в нея.

За мен, за да е международен тоя съд, то той трябва да заседава със съдии от всички държави, които са го легитимирали. Според договора за учредяването на този съд, той може да упражнява своето право, ако обвиняемият е гражданин на държава членка или ако престъплението е извършено на територията на държава членка, или ако случаят се предава чрез Съвета за сигурност на ООН.

Първо, Путин е гражданин на Руската федерация, която не е членка на това творение, нито пък престъплението за което е обвинен или търсен за арест е извършено на територията на страна-членка, в случая Украйна, нито пък, че е предадено от Съвета за сигурност към ООН.

Да продължа. Тоя ми ти съд, може да упражни своята юрисдикция, само когато националните съдилища не желаят или не са в състояние ефикасно да извършат разследването или наказателното преследване. Че вие да сте питали Руската федерация дали сака или не да съди Президента си или, че не са в състояние ефикасно да извършат разследването или наказателното преследване срещу него?

И не на последно място, но е много важно да се знае е, че тоя съд има статут на независима международна организация. Та, от кога някакви си организации имат такъв мощен статут, че нещо ми убегва?

Между другото, всичко относно тоя съд съм го извадил от Уикипедията.

А, много ви здраве от: Дедо Мажд Алгафари