28.03.2024

Скандално предложение за вид на българската евромонета направи БНБ, а показа във ФБ е-вестник. Изображението представя стъпкан лъв. Не е тайна, че това е символът на България, на нашата нация и 1342-годишната ни държава.

Лъвът е възлова фигура и на герба ни от векове, включително в последния му вариант от 1991 г., в който дори има 2.

Освен това именно старата езикова форма на думата „лъв“ – лев, близо 145 г. носи националната ни валута. Именно тя ще отпадне, ако от идната 2024 г. страната ни приеме еврото. Това явно прави изборът на този дизайн на монетата да не изглежда случаен. Такива решения само подсилват и без друго мощните анти-евро настроения у нас.

Разбира се, някой може да каже, че тази страна на монетата наподобява Мадарския конник, а и да подсили патриотарството с недоказания мит, че това е изображение на Тервел, напоследък известен пиарски като Спасител на Европа в родните медии.

Истинският произход на конника от скалите в Шуменско обаче така и не е изяснен, т.е. никак не е сигурно, че той има нещо общо с България и българите. Освен че е попаднал още в първите ни територии, макар най-вероятно да датира от доста по-отдавнашна епоха, както по-скоро са склонни да смятат учените.

https://19min.bg/