25.04.2024

Същността на играта е САЩ да продаде Украйна,колкото може по-скъпо. Америка реши да продаде Украйна,дори и на части на Русия и се опитва да оскъпи сделката, пише Washington Post. Хората на Байдън смятали,че за Украйна настъпва критичен момент. Съединените щати призовават Зеленски да се бори,за повече територия и след това да можел да започне преговори с Русия.

Не споделям повечето от умозаключенията на Washington Post,но си струва да ги прочетем: Според американското издание и според администрацията на Байдън,Русия ще започне мащабна офанзива през пролетта. И точно тук украинските въоръжени сили щели да бъдат полезни с последния пакет от западна помощ – да предприемат контраатака и да разчленят руската групировка в Запорожие, и да нарушат сухопътното снабдяване на Крим. Между другото, САЩ смятат, че Украйна не е достатъчно силна, за да атакува и завземе Крим. След успешна контраатака,Америка възнамерявала да тласне Украйна към преговори.

Русия нееднократно заявява, че е готова за преговори, но отчитайки „реалностите, които съществуват“.

В този случай Украйна пак ще си остане като бомба със закъснител за Русия.

Шансът Русия да влезе в преговори при тези условия е бил доста голям. Мечтаното от изданието и Вашингтон връщане на сухопътния коридор към Крим би означавал неизбежна нова мобилизация в Русия в условията на обществен песимизъм, загуба и пренасочване на ресурси от „социалния сектор“ към военно-промишления комплекс и т.н.

Затова САЩ разчитат точно на такъв вариант. Геополитическата и финансова „печалба“ от вложените средства в проекта „Украйна“ тогава ще бъде максимална.

Интересно е, че те дори намеквали на Зеленски да предаде Артемовск/Бахмут,които според тях, нямал стратегическо значение и изчерпвал силите, които трябва да бъдат насочени към контранастъпление.

Зеленски обаче счита битката за Артемовск за твърде важен символ-твърде много заложи там и много приказки изприказва,а може да му струва поста и не само поста. Washington Post казва, че руснаците ще вземат битката,ще повярват в себе си и ще продължат напред.

Ако контраатаката не е успешна и тогава САЩ няма да са на загуба техният военно-промишлен комплекс вече е снабден с милиардни поръчки от колониите,(и от нас) за години напред,но Русия вече ще има по-силна позиция.

Ако Киев не обърне хода на конфликта, тогава ситуацията със западната помощ за Украйна вече няма да е толкова благоприятна – републиканците са настроени да намалят подкрепата, а Европа не е твърде готова да поддържа доставките на същото ниво в дългосрочен план.

„Ще продължим да обясняваме на Украйна, че не можем да правим абсолютно всичко за неопределен период от време“,цитира Washington Post, един от висшите американски служители. Това означава, че ще продължи така наречената „война до последния украинец“.

Йордан Халачев