20.05.2024

В края на август Кирил Вътев казва, че България е поискала забраната на внос на слънчоглед, сухо мляко и нерафинирано олио от Украйна да бъде удължена поне до края на годината. Мед, плодове, зеленчуци, месо не се споменаваха.

В средата на септември група депутати, начело с Делян Пеевски внасят проект за решение за отмяна на забраната за внос. Кирил Петков се е подписал малко по-отгоре.

Дни след това Асен Василев започва да насъсква общественото мнение срещу богатите зърнопроизводители и техните печалби. Уточнение, че това са сигурно само 10 души в държавата, не се прави.

Тонът на говорене продължава и Денков, като ескалира до “терорсти”. Румен Спецов (който си прехвърли фирмата със задължения на социално слаб) също се включи в подкрепа на твърденията, че земеделците са приказно богати.

В деня на протеста Пеевски казва, че ако властта не се справи, “ще се намесим”.

И ако сте стигнали до тук, най-вероятно се досещате, че хората са чули само първото. Ядосали са се на следващото, но в краяна сметка всичко ще се нареди по правилния начин, когато здравите сили се намесят.

Тези, които ще се окажат от губещата страна, са същите, които от сутрин до вечер превиват гръб на нивата и в оборите и им викат, че са много богати.

Генка Шикерова