24.04.2024

Това е дядо Иван, 82 годишен, познат в с. Микрево като приветлив и усмихнат.
Преди две вечери, около полунощ на 29.07.2022 г., е заклан зверски в двора на къщата си на ул. „Райна Княгиня“ в с. Микрево, община Струмяни.

Извършите – две момчета на 18 г. и 13 г. възраст от същото село. Вече познати на властите и на цялото село след множество грабежи. Познавали са и дядото, при когото влизат да крадат. Той се съпротивлявал и му разцепили черепа с „остър и твърд предмет“ според полицията. Цитира се „огромна жестокост“. Синът на дядо Иван го открил на следващия ден.
Поредната битова драма, нали? История за липсващи институции и неработещо МВР? Не.

Симптом на едно умиращо общество от една страна, и на едно зараждащо се такова от друга. Умиращото – това на българите. Зараждащото се – това на младата, жизнена и агресивна демография, към която принадлежат двамата младежи от махалата край с. Микрево. И която вече е превзела значителна част от територията на страната ни извън най-големите градове.

История, стара като света. История, която са живяли късните римляни в същата тази провинция, под ударите на остготски младежи „на 18 г. и 13 г.“ , някъде около 454 г. История, която ще преживеем и ние – бавно и мъчително, щом сме решили, че „в 21-ви век не може да говорим за такива неща“, за каквито пиша завоалирано в момента тук.

Кристиян Шкварек