29.03.2024

Снимката на корицата на профила ми предизвика доста вълнения. От осанна до разпни я, разбира се. А сега да поговорим сериозно за съюза, България, суверинитета и всичко останало.

Моето категорично мнение е, че ЕС в този си вид е вреден и унищожителен за членуващите в него държави. Откакто той се създаде, видимо тежестта и силата на държавите членки е намаляла, а ЕС взема все по-неадекватни решения, водещи до съпротива на гражданите, членуващи в съответните държави. Един от големите му недостатъци е, че отделните държави трудно могат да се противопоставят на безумията, творени от брюкселската администрация. Колко скъпо и прескъпо ни струва на всички издръжката на армията брюкселски търтеи, дори няма да коментирам. Ама откакто сме влезли, по мои изчисленя сме дали около 20 милиарда лева, ако не и повече само като членски внос.

От десният сектор чувам мантри, че без ЕС нямало да има какво да ядем и изобщо без него ще бъдем лишени от слънце, въздух и всякаква светлина. Много интересно преди 2007 година как така имахме какво да ядем и по мои спомени, дори положението беше много по-добре от сега. А преди 1989 година пък, си беше много по-добре /моля тези, които не са били планувани в мечтите или кошмарите на родителите си към онзи момент, да не коментират/.

Безспорно е, че едно излизане сега от ЕС, ще се отрази много тежко, защото ние на практика нямаме никакъв суверенитет. Дори хранителен такъв. Но продължаването на агонията ще доведе само до един край. С разумна политика и държавническа мисъл това може да бъде направено без много сътресения. Но ще трябва време, през което българските политици да работят в интерес на България, а не на джоба си. Което вече е по-трудната част. Необходимо е държавата да се погрижи за селското стопанство, как да субсидира земеделци и животновъди, да спре вноса на чужди храни, да насърчи българското производство, да ограничи чуждите вериги и т.н. Да се направи икономически анализ как могат да се случат нещата.

Не е невъзможно. И можем да започнем първо от това да отстояваме българските интереси в съюза, както го прави Унгария и донякъде Полша. Да не допускаме да ни се бъркат в образованието и възпитанието на децата ни. Да не допускаме да ни определят енергетиката и външната политика. Защото като гледам Кирил Петков и компания и Урсула фон дер нещо си, все едно една рода са по интелектуален дефицит и правилност на решенията.

13-вековна България никога не се е подчинявала на безумието на западните държави. Ние сме едни от най-старите европейски държави, с култура и история. Не ми трябва потвърждение на ценността и значимостта ни от очите и думите на хора, които когато сме били държава на три морета, са били разпръснати племена, които не са имали писменост.

Време е за политици, които знаят какво е добро за българите, за които цивилизационният избор е България над всичко, за такива, които имат програма и план за промяна, а не празни лозунги, целящи само привличане на гласове.
И най-дългият път започва с една малка крачка, беше казал един велик философ. Да я направим!

Елена Гунчева