28.04.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

Западът е готов да се бие с Русия не само до последния украинец, но и до последния европеец. Техните елити разбират само езика на силата, особено удряйки ги там, където боли най-много – в портфейла. След което започва див вой – но, защо така?

За първите два хитри хода на Русия вече се изписа и изговори доста през последните дни. Вторият все още не е направен, но е в процес. Но третият остава практически незабелязан от есента и едва сега, с настъпването на пролетта, като кокиче, показва красотата си.

Комбинацията се оказа сложна, нюансите засега са оценени само от специалисти – но е елегантна и удря жестоко, ако се съди по нарастващата истерия сред засегнатите.

1. Русия денонсира споразумението с Великобритания за риболова в Баренцово море

Вячеслав Володин:

”Вчера споразумението от съветския период с британското правителство за рибарството, подписано на 25 май 1956 г., беше денонсирано.

Това е рядък случай в нашата практика. Напускаме договора, който беше в сила 68 години и позволяваше на британски кораби да ловят риба в Баренцово море, в териториалните води на СССР и след това на Русия.

Това беше едностранно решение, страната ни не получи нищо в замяна. Когато Никита Хрушчов го подписва през 1956 г., е трудно да се каже какво го е мотивирало. Но определено не от национални интереси.”

Само миналата година, 2023 г., британците са уловили 566 хиляди тона треска и пикша. За тях това са 40% от „рибнотото меню“. Смята се за любимо ястие.

Това налага да си зададем два въпроса: Колко от тези споразумения със западните страни все още се изпълняват и защо? Крайно време беше Русия да се оттегли от това и други подобни споразумения.

Изваждането на 40% риба от пазара на Британия е много болезнено. Няма да има възстановяване.

2. Денонсиране на Договора за окончателното споразумение от 1990 г. по отношение на Германия, известен като „Две плюс четири“

Елегантността на тази стъпка е на най-високо ниво – но всичко трябва да се прави внимателно, затова е пуснато първо, за обществено обсъждане и оценка на последствията. Защото са си поставили за цел да взривят Германия отвътре!

ГДР, Западна Германия + СССР, САЩ, Франция и Великобритания поставиха основата за обединението на Германия.

Едва сега всички разбраха, че няма „Запад“, а има САЩ и техните васали – страни от ЕС с нулево ниво на независимост. И умните хора знаеха и разбраха всичко това в началото на 90-те и заложиха в договора бомба със закъснител.

И „победителите”, в пиянски ступор от победата си, не обърнаха внимание на такива „малки подробности“.

Документът е сложен, има много интересни неща в него – подписан е от професионалисти с голям обзор за бъдещето, както изглежда сега.

Договорът определя ангажимента на страните, да не се гледат една на друга като на противници и да работят за установяване на справедлив и надежден мирен ред в Европа. В него има забрана за разполагане на войски на територията на ГДР.

Повод за денонсирането са недружелюбните стъпки на днешна Германия срещу Русия, като законен наследник на СССР.

Подписан е на 12 септември 1990 г. в Москва. Влиза в сила през март 1991 г. „Две плюс четири“: Източна Германия и Западна Германия + СССР, Франция, Великобритания и САЩ.

След денонсирането на договора сегашната обединена Германия би била де юре некомплектована. Факт е, че тогава нямаше равностойно „обединение“, а имаше „аншлус“ – присъединяване, но по-скоро поглъщане. И референдумът за това не се проведе.

Но гражданите на ГДР бяха третирани дори не грубо, а жестоко – около 40% от населението бяха уволнени с вълчи билет – чиновници, адвокати, военни, полицейски служители и на силите за сигурност, учители, партийни активисти – всички те бяха изхвърлени на улицата.

Източногерманците бяха лишени от правото да работят по специалността си, оставени бяха без пенсии, трудовият им стаж не беше зачетен и бяха включени в унизителни списъци на бивши партийни активисти и държавни служители, без право на работа в новата администрация.

Това уж беше направено, наред с други неща, в интерес на намаляване на безработицата в Западна Германия. След тези мерки източногерманците са естествено обидени и жадни за отмъщение,

Сега цялата система на международното право и сигурност се разпада! За Русия е изгодно да тласка падането да е в правилната посока.

В известен смисъл се отваря прозорец на големи възможности за елитите на източна Германия след колапса на американската икономика и избухването на брутална гражданска война там.

Съединените щати днес „взривяват“ Европа отвътре – по друг начин не се получава много добре. И това принуди капитал, бизнес, технологии, специалисти и други активи да избягат от Германия и ЕС в САЩ!

И за това всички начини са добри – затова блокираха Суецкия канал. Не им пука какво се случва с европейците.

Е, Путин знае как да си играе със Запада по техните правила, но по неговия си начин!

3. Русия отказа да защити финландската граница.

Границата на Финландия с Русия е 1200 км и винаги е била охранявана само от Русия. А това са много пари. Има труден терен, климат и достъпност.

Финландците всъщност не се нуждаеха от охрана и нямаха достатъчно пари за това, дори когато икономиката им беше в разцвета си – никой дори не помисляше да преминава през гори и блата. Но времената и ситуациите се променят…

През есента Русия каза – стига! Щом сме врагове – тогава да враждуваме, приемете и подпишете. Като цяло сега вие ще пазите вашата част от границата, а ние нашата.

И започна пропускане на бежанци от Близкия изток във Финландия…

Ссега снегът почва да се топи на границата от руската страна, а в малките карелски градове има около 40-50 хиляди бежанци, които вече чакат пролетта, за да се втурнат през полетата и горите… И това са само първите „пролетни лястовици“!

А там в по-голямата си част НЯМА инфраструктура за охрана на границата.

Както каза Наполеон, „географията е смъртна присъда“, не можете да спорите с това.

Финландците естествено „схванаха намека“ и с наближаването на пролетта изпадат във все по-голяма истерия!

През следващите десет години и особено след разпадането на САЩ се очаква сериозен приток на бежанци от Близкия изток, Африка и Азия, водени от нестабилност, глад, войни, липса на храна и вода.

Замитането на проблема под килима няма да проработи. В противен случай охраната на границата е невъзможна!

Със запасите си от вода, дървен материал и други неща – финландците са като магнит – идвайте, които искате!

Рано, или късно Финландия ще се присъедини към Евразийския икономически съюз, след разпадането на ЕС. И ще поискат…

Те просто НЯМАТ друга икономическа алтернатива – географията ги принуждава, не можеш да спориш с нея.

Светослав Атаджанов