26.04.2024

Текстът на Николай Бареков, публикуван днес в „Афера.бг“ и „Свободно слово“, в който той изразява основателни съмнения относно съществуването на харвардската диплома на Кирил Петков, ме накара за кой ли път да се запитам каква паралелна реалност обитаваме ние тук, в Татковината. Оживялата балканска комедия „Д-р“ на Бранислав Нушич с елементи на гоголевския черен сарказъм от „Ревизор“? Или „Криворазбраната цивилизация“ с демонични примеси от средновековната легенда за Валпургиевата нощ? Във всички случаи нашият „политически живот“ е мешавица от битова бурлеска и холивудска антиутопия, в която някакъв мошеник пристига от нищото, заявява на туземците, че е учил за цар и те го правят … цар.

Почувствах се част от масовката на аборигените, които не са си задали най-елементарни въпроси, преди да направят измамника цар. Аз не съм гласувала за Кирил Петков, в това отношение нямам угризения. Не съм гласувала за никого и не съм пратила никой градски дебил или селски тарикат в Сбирщината. Но продължавах да вярвам като лапнишаран, че дипломите на българските депутати и министри – колкото и скверни и нищожни да са те като личности – са истински. Свикнала съм, че щом някой твърди „Завършил съм СУ, ВТУ, Оксфорд или Сорбоната“ – да се доверя на твърдението му. По същия начин съм свикнала – когато аз самата заявявам каква специалност съм завършила и кое учебно заведение е издало моята диплома, обществото да приема, че казаното от мен е факт. Разбира се, знам отлично за чиновниците с купени дипломи, знам и фамозния случай с гербаджийската калинка, която собственоръчно си беше изработила университетска диплома от Германия с отлични бележки. Нееднократно съм разобличавала фалшификациите на медицинската сестра Таня Димитрова от Ямбол, назначена от ГЕРБ за генерален консул в Милано, която си бе приписала смехотворни дипломи, сертификати, знания на древни езици и авторства на книги и статии. Но тези фалшификатори стоят на по-ниски равнища. Министър-председател да лъже, че притежава престижна диплома, а всъщност да е завършил някакъв канадски Пуц или да не е завършил нищо – виж, за такъв погром над истината не бях подготвена. А това твърде възможно – доводите на Бареков звучат логично.

Наистина, какво е вършил селският лъжец Киро цели 15 години? Работил ли е някъде? Шляел ли се е? Клошар ли е бил? Има ли трудова книжка и характеристика? На какво е стъпил Радев, за да му повери изключително важния пост на служебен министър на икономиката? Само на препоръките и врачуванията на стринка Херо? Легендата със запознанството на Радев и Киро „в самолета“ издиша, защото, ако я приемем, тутакси се явява въпросът: а как сульо-пульо може да се нахака в екипа, който придружава държавния глава в президентския самолет на официално посещение в чужбина?

Излиза, че в България е по-лесно да станеш министър, отколкото хигиенист в някое училище.

Вече знаем, че Киро и Асен са формени мошеници. От тях всичко може да се очаква. Киро излъга за гражданството си. Защо да не излъже и за дипломата?

Няма ли изискване при всяко назначаване, било то и за премиер, да се вписват данните от дипломата на лицето и да се гарантира, че документът не е фалшив? В неандерталска пещера ли живеем?
Ако Киро няма диплома, статусът му е по-нисък от тоя на дипломирания пожарникар Боко.

Въпросът не е в Харвард и в образователния ценз. Въпросът е в лъжата. А Киро и лъжа са идентични понятия.

Едва сега се замислих за тясното значение на словото, която Радев хвърли като камък срещу Киро, Асен и останалата гмеж от „Подмяната“. Той ги заклейми с думата „шарлатания“. Тогава и аз като всички българи, помислих, че под „шарлатани“ има предвид „измамници, мошеници“. Но собственият смисъл на понятието „шарлатан“, е лице, което извършва дейност, за която няма правоспособност. Мда, ще излезе, че Радев го е употребил в прякото му значение.

Само че, Радев, ти ни натрапи тоя, измъкнат от тъмните кьошета, шарлатан. И няма да минеш с едно полуизвинение, а ще отървеш българския народ от него. Това е твой дълг!

Очаквам държавните органи на РБългария да проверят достоверността на харвардската магистратура на Кирил Петков. А дотогава – никакво връчване на мандат за управление на ПП!

Милена Върбанова