19.05.2024

Военните наблюдатели знаят, че Съединените щати обикновено поддържат в световния океан две ударни групи на авианосците. Когато трета бъде изпратена някъде, вероятно ще има война. Четири означава „започнете да копаете бомбоубежища“. САЩ току-що изпратиха трета и четвърта към Средиземно море.

Днес няколко евтини противокорабни ракети могат лесно да унищожат самолетоносач на стойност 13 милиарда долара. Това е зловещо развитие на технологиите, като се има за пример потапянето с 2 ракети на крайцера „Москва” в Черно море.

Двата самолетоносача, които се насочват към ивицата Газа, „Форд“ и „Айзенхауер“ превозват, всеки по 5000 моряци и са цел за този, който може да се докопа до най-новите противокорабни оръжия. Някой, ядосан на Израел и неговите американски поддръжници, може да потопи единия, или двата кораба, убивайки до 10 000 американци. Или Израел може да ги потопи и да обвини палестинците, или иранците за това, което може да стане, както в случая с инцидентът с USS Liberty 2.

(Това бе нападение срещу изследователския (шпионски кораб) на ВМС на САЩ USS Liberty от изтребител на израелските ВВС и торпедни катери на израелските ВМС на 8 юни 1967 г. по време на Шестдневната война. Комбинираната въздушна и морска атака уби 37 и рани 171 членове на екипажа и сериозно повреди кораба. По това време корабът е бил в международни води на север от Синайския полуостров.)

В момента са разгърнати четири ударни групи на самолетоносачи. „Айзенхауер” е на път към Средиземно море, докато „Карл Винсън” (по-известен с мистериозното погребение на Осама бин Ладен в морето) се насочва към Западния Пасифик. Колкото и да е странно, Министерството на отбраната не обяви напускането на „Винсън”. Както при „Айзенхауер” и „Форд”, ще бъде интересно да видим дали „Винсън” ще замества, или допълва „Рейгън”, който вече е в театъра. Ако е последното, започнете да се окопавате.

(Забележка: уебсайтът, който посочва местоположението на самолетоносачите, не е актуализиран поради напускането от базите си на „Винсън” и „Айзенхауер”. Врагът, (или американският народ?) не бива да знае къде се намират, но е практически невъзможно да се скрие конвой с такъв размер от шпионските спътници!)

От наличните 11 самолетоносача, два обикновено потрулират във всеки един момент. Един в Западния Тихи океан и един в (или близо) до Средиземно море. В момента USS Reagan, базиран в Япония, плува в Китайско море, а USS Ford, базиран в Норфолк е в Средиземно море. „Форд” е в новините, откакто се обърна обратно на път за САЩ и сега се насочва към Източното Средиземно море, където ще бъде в обсега на бомбардировките от военните летища на Хамас (каквито той няма). Сега USS Eisenhower, също базиран в Норфолк, е готов да се включи.

Все още не е напуснал пристанището и ще отнеме около 3 седмици, за да стигне до местопроизшествието в Светите земи.

Разгръщането на ударната сила на самолетоносача не е лесна задача, тъй като включва не само самолетоносач, но и около дузина спомагателни кораби. Ще бъде интересно да се види, дали „Рейгън” ще замени, или ще допълни Форд. Ако е последното, това означава, че американските милитаристи подозират, че настоящите битки между Израел и Ивицата Газа могат да ескалират в регионален конфликт.

Ако е първото, това означава, че не се очаква разширяване на военните действия. Ако не само отправят в кризисната зона три самолетоносача, но и добавят четвърти, ще има пълномащабна война.

Светослав Атаджанов