20.04.2024

Десетки хиляди хора излязоха на антиправителствения митинг в столицата на Чехия. Според полицията на Вацлавския площад са се събрали 70 000 души. Акцията се провежда под мотото „Чехия на първо място“, организирана е от политически партии и граждани, които не са съгласни с настоящата политика, според Ceske Noviny. Според Novinky.cz протестиращите настояват властите да заемат неутрална позиция по отношение на конфликта в Украйна.

Организаторите на демонстрацията заявиха по-рано тази седмица, че искат сегашното правителство да си отиде, последиците от енергийната криза да бъдат смекчени и щетите поправени. Те изискват освобождаване на местната индустрия от зависимостта от чуждестранни компании, както и военен неутралитет и предоставяне на директни договори с доставчиците на газ на ниски цени, особено с Русия. Според тях Чешката република трябва да промени системата за разпределение и плащане на електроенергия, така че да не плаща на посредници на борсата, съобщава Ceske Noviny.

На митинга е имало и противници на демонстрацията – няколко десетки души се стояли на стълбите на Националния музей с големи знамена на НАТО и ЕС.

Руми Михнева

70 000 на протест днес в Прага! Това няма да ви го покажат българските телевизии, защото САЩ не дават.

А иначе чехите искат да се върне старото нормално. Моят срок за разпад на ЕС започва да се спазва…

Станислав Пеев