19.04.2024

ПП заявиха, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС.
Борисов нямаше министри и в предходното правителство на ПП.Имаше си и има многобройна армия в администрацията на всички нива / която Киро не прочисти/ и в местната власт.Т.е. и да не участва в коалиционно правителство с ПП пак ще си управлява и печели, защото ПП го позволява.

Колкото повече безобразие прави правителството, толкова ГЕРБ запазва и има вероятност да увеличи електората си.Да не забравяме, че се чакат едни милиарди от ЕС, от които Бойко ще си вземе дела, а това е важно преди избори- хем пари, хем електорат.Така, че ГЕРБ може и да подкрепят кабинета Василев, освен ако разчетите им показват, че рейтингът им сега е по- подходящ за избори.

И ако искат не парче, а всичко от европейската баница.Другата опасност за ГЕРБ е, че не е много сигурно дали в следващите месеци ще бъдат толерирани от ПП.За да не се сринат съвсем Василев и Петков ще подгонят олигарсите на Борисов за да докажат, че са борци – избори идват все пак.Нищо че Гешев остава лоялен към Борисов – и той има от какво да се притеснява.Ако този парламент продължи да работи, тези депутати ще избират наесен половината от членовете на ВСС, който решава съдбата на магистратите, на Гешев вкл.

БСП ще преговаря с ПП за да запази позициите си във властта.Всички са наясно, че К.Нинова пее лебедовата си песен – и като партиен ръководител и като политик.Жалкото е, че с популисткото си говорене и действия в лична изгода разруши доверието на членовете на най- старата партия в парламента и авторитета и.

ИТН и Възраждане няма да променят позициите си.За едните е въпрос на чест, за другите – шанс.
ДПС също няма да подкрепят ПП.Техният електорат е постоянен, а в създалата се политическа криза се държат достойно и черпят само дивиденти.Сега не управляват, така че при сриналото се доверие към ПП при вероятни избори могат само да спечелят.

ДБ са ясни както са ясни общите им господари с ПП.Едва ли си правят илюзии че ще участват в следващия парламент.Сега е малкият им звезден миг.
Каквото и да направят обаче един бъдещ кабинет има нищожни шансове да ни преведе през кризите които предстоят.Толкова могат.

Според мен по- вероятно е парламентът да не гласува кабинета на Василев.
Ще има избори, но и ниска избирателна активност, а това е опасно.

Румяна Ченалова