27.04.2024

Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Тези, които подкрепиха промените в конституцията, започват да се дистанцират от тях.

Това коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов по БНТ.

„Хора, които трябва да се придържат стриктно към конституцията, я прилагат, когато тя не им пречи“, добави той.

При получаването на първия мандат от Мария Габриел заедно с нея в президенството отиде и акад. Николай Денков. „Това не е годеж, на който освен младоженците, трябва да бъдат и най-близките им роднини“, образно се изрази проф. Стоилов.

Вторият му коментар беше по отношение на списъка с имена на кандидат министри, които Габриел представи пред президента.

„Отиде и връчи имена на хора, които не били дали съгласие. Това не е казарма, при която влизаш за две години и не можеш да излезеш“, продължи с образните сравнения конституционният съдия.

Според него големият въпрос бил могат ли да се съвместяват длъжностите при някои от изброените за служебни премиери. „Явно има някои, които са несъвместими“, обясни още той.

По думите му, ако се отиде на избори, трябва да се поставят важни въпроси за гражданите.

Първият е, че никога не е имало такъв риск за мира в света, както в вомента. „Прави ми впечатление, че никога в политиката не са попадали толкова случайни хора“, постави и вторият въпрос проф. Стоилов. Следващият бил за енергетиката.

Президентът е поставен в ситуация на обвързана компетентност, коментира конституционният съдия за сегашната ситуация, при която държавният глава предлага служебен премиер, а той от своя страна – министрите. „Как би постъпил не мога да кажа, но възникват редица въпроси“, добави проф. Стоилов.

През последните три, четири дни има някаква стабилизация. Това, което се говори общо взето се покрива с последващите действия, защото в предишния по-дълъг период това беше някакво надиграване между партньорите в коалицията, за да може всеки да извлече резултат , който смята за подходящ. Сега изглежда, че се отива към развръзка, към следващи избори.

Янаки Стоилов коментира дали има достатъчно основания за избори 2 в 1 и дали е възможно такова съединяване.

„Според мен има повече аргументи изборите да се проведат на една и съща дата. Не само заради това, че повечето партии в парламента изразиха такова предпочитание. А и защото виждаме все по-тясната връзка между европейската и националната тематика“.

Стоилов определи като проблем дали избори 2 в 1 са възможни.

„Все още са възможни, ако в следващите десетина дена, бъдат извършени тези формални действия, защото това трябва да направи възможна датата 9 юни. Каквито и да са изборите, е добре кандидатите в тези избори поне да знаят с какво се свързва в българската история датата 9 юни“.

Янаки Стоилов е обезпокоен от факта, че мнозинството от хората в страната не очакват, че изборите могат да променят съществено техния живот и да решат големите проблеми.

„Всъщност сега президентът е по-затруднен, защото в промените, които се направиха, той трябва да премине през междинни действия, зависи от волята на други потенциално участващи лица“.

„Президентът е поставен в условията на обвързана компетентност той да избере един човек, но след това да получи списъка от този кандидат за министър-председател.

https://epicenter.bg/