05.02.2023

Избързаха с приемането на програмата за иновации и дигитализация

Правят „бърза писта“ за отпускане на европари на свои фирми

209 млн. евро са от хазната

Проваленото правителство на Кирил Петков и Асен Василев избърза с приемането на програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г., за да осигури достъп на свои фирми до ресурс от над 1 млрд. евро. От тях 209,5 млн. евро са от държавната хазна, а 885,5 млн. евро са от ЕС.

Програмата за иновации и дигитализация беше приета в последния работен ден на правителството на Кирил Петков, преди министрите да сдадат властта на служебния кабинет. Първият вариант на програмата е готов още от края на 2020 г. Но в последните дни на власт Кирил Петков и Асен Василев се разбързаха с приемането й.

Последният вариант на програмата е пуснат за обществено обсъждане през миналата седмица – на 27 юли. И обявеният срок за приемане на предложения и коментари е един месец – до 26 август 2022 г. По-малко от седмица по-късно обаче, на 1 август, програмата вече е одобрена от Министерски съвет.

Любопитно е какво е добавено в програмата спрямо първоначалния ѝ вариант. В приетия от кабинета вариант на програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация е записано, че ще бъде реализирана пилотна схема Smart България (Бърза писта за иновации). Предвидено е безвъзмездни средства да се дават за „проекти на предприятия и екип от научна организация или висше училище, които могат защитят значителен потенциал за спечелване на пазарен дял, генериране на икономическо въздействие и износ чрез идеи за изцяло нов продукт, услуга или процес или нова употреба на съществуващи такива, която значително разширява възможностите на компанията“. „Това е „бърза писта“ за иновации, чрез която партньорството следва да отговори на специфична потребност/възникнала нужда или ниша“, пише в документа.

Така всеки, който представи идея за някакъв нов продукт, ще може да получи безвъзмездно пари от ЕС и то по съкратена процедура и облекчени условия. Стига да обясни, че новият продукт значително ще разшири възможностите на фирмата му и привлече на работа някой преподавател. Разбира се, няма да има пари за всички фирми в страната, а само за одобрени кандидати, за които може да се предположи, че ще са близки до властта. Пари ще има и за „проекти, насочени към малки и средни предприятия за повишаване на тяхната конкурентоспособност чрез превръщането на „зелените“ предизвикателства във възможности“, пише в документа.

https://trud.bg/

Новата програма „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“, за която са предвидени 3 млрд. лв. ще бъде входирана окончателно до Европейската комисия до края на месеца, а одобрението й е се очаква през септември.

pogled.eu