02.05.2024

САЩ и Германия искат да принудят украинския президент Володимир Зеленски да преговаря с Русия, без да го убеждават пряко, а като доставят само оръжията, необходими за задържане на сегашния фронт. Това съобщава германският вестник „Билд“ като цитира източници от германските правителствени кръгове.

„Германско-американският план е да се доставят на Киев точно такива оръжия и в точно такива количества, които ще позволят на украинската армия да удържи сегашния фронт, но няма да може да си върне завладените територии“, отбелязва вестникът. Източник на вестника казва, че „Зеленски сам трябва да осъзнае, че така не може да продължава“. „Без искане отвън. Той трябва по собствена воля да се обърне към нацията и да обясни, че е необходимо да се водят преговори“, каза вътрешният източник.

САЩ и Германия искат Зеленски да осъзнае, че продължаването на конфликта губи всякакъв смисъл за страната му. В същото време нито канцлерът Олаф Шолц, нито президентът на САЩ Джо Байдън възнамеряват директно да поискат от него да започне преговори. Изданието припомня, че САЩ и Германия са най-големите доставчици на оръжие за Киев.

Bild посочва, че ситуацията на фронта за Украйна е „мрачна“ и че „руските войски, макар и бавно, напредват“. Според вестника основната цел на германското правителство в момента е да помогне на властите в Киев да заемат „стратегически изгодна позиция за преговори“. „Белият дом и канцеларията на канцлера координират действията си по този въпрос“, заявиха представители на правителството.

Според Bild САЩ и Германия имат и план Б. „Това, което Берлин и Вашингтон искат като алтернатива на преговорите, е замразен конфликт без споразумение между страните“, заяви правителствен източник. В такъв случай сегашната контактна линия ще се превърне в „един вид нова граница“ между Украйна и Русия. „Това е като „Минск“, само че без „Минск““, каза вътрешният източник.

Вестникът отбелязва, че много решения за оръжейни доставки за ФРГ сега се вземат от кабинета на Шолц, а не от Министерството на отбраната, оглавявано от Борис Писториус. Според изданието последното дори е готово да даде на Украйна крилати ракети „Таурус“, но „ръцете му са вързани“.

източник: Гласове