02.02.2023

Невена Демержиева e българка, която от дълги години живее в Италия, адвокат

1. Как бихте определила времената, в които живеем?

– В духовен аспект, мисля, че живеем във време на духовно пречистване и израстване.
В материален аспект, живеем във времена на абсолютен крах на политическите идеологии и като последица от това на зараждаща се нова форма на корпоративен цинизъм, целящ да замени принадлежността на хората към род и родина.

2. Как изглежда България през разширената призма на човек, който живее извън страната?
– Ох как изглежда? …. като Оливър Туист…

3. Какво е общото и различното между италианците и българите? Как се справят с трудностите италианците, имаме ли нещо общо с тях в начина, по който посрещаме предизвикателствата?

– И двата народа изповядват християнските ценности, но освен това имат приблизително идентична липса на гражданско самосъзнание и същевременно нетърпимост към политическото управление на държавите си.
Средностатистическият италианец разчита на провидението за да се справи с трудностите, като рядко подхожда рационално към разрешаването на даден проблем, за разлика от българина.

4. Какво може да ни обедини нас българите, тези които сме вътре в страната, а също и да се почувстваме обединени с вас, които сте извън нея?
– Само любовта към Родината, независимо от нейните проявления. Освен това мисля, че не съществува истинско и реално разделение между българите живеещи в България и българите живеещи извън Родината. Смятам, че това е умишлено и безуспешно налаган шаблон, с цел лесна манипулация.

5. Кои са нашите и световни образци на личности, на мирогледа, на които се опирате и които ви служат като ориентир за бъдещето?
– Сложен за мен въпрос, но ще бъда честна в отговора си. Всеки човек, който познавам, сам по себе си е образец, за едно или друго нещо и въздейства на мирогледа ми.
– Като ориентири за близкото бъдеще следя с интерес, в социалните мрежи, участията на полк. Николай Марков, писателя Димитър Недков и следях докато беше жив проф. Лъчезар Филипов. За световните личности … чета и препрочитам от Антоан Дьо Сент-Екзюпери до Александър Дугин, през Стивън Кови и Пол Гудман и все още „Капиталът“ на Карл Маркс дава отговори за близкото бъдеще, особено, ако се следят заседанията на комисиите на Европейския парламент и проекто-регламентите им.

Златина Кралева, адвокат от Бургаската адвокатска колегия, общественик, радетел за силно развито гражданско общество