02.06.2023

Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това“, каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube.

Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD.

Миналата седмица Володимир Зеленски отлетя за Вашингтон, където се срещна с американския президент Джо Байдън и ръководството на Конгреса. Временно да съвпадне с посещението му беше обявяването на нов пакет от военна помощ за Киев на стойност 1,85 млрд. USD, който включва, наред с други неща, батарея от противовъздушни ракетни системи Patriot.

От началото на руската специална операция в Украйна САЩ и техните съюзници са доставили военно оборудване на стойност милиарди долари на въоръжените сили на Украйна.

Москва многократно е отбелязвала, че Западът се стреми да удължи конфликта. Както подчертаха в Министерството на отбраната, складовете с чуждестранни боеприпаси ще станат легитимни цели за ВВС в съседната република.

Източник: „Епицентър“