23.04.2024

Добро утро, приятели

Гледам и следя тежката обстановка от наводненията в някои краища по Родината. Къде природа, къде мърлява поддържка, къде лоши и некачествени ремонти. Общините очакват помощ от държавата. Е, точно това ме дразни и не го разбирам.

Спомням си земетресението в Стражица през 1986 година.

След бедствието държавата осигури почти 1 милиард лева за възстановяване на щетите, а хора от цялата България събраха 7 млн. лева. за пострадалите жители на общината. Известните строители по това време Игнат Раденков и Дамян Илиев, отидоха доброволно да помагат.

„Още на третия, четвъртия ден такава организация създаде държавата, че… какво да ви кажа- фургоните пристигаха с влекачи. Багерът чака – стоварва ги. Трактористите ги влекат по къщите. За 6-7 дни всички се сдобиха с фургони.“ – разказа Димитър Милев, бившия кмет на село Мирово.

За възстановяването на сградния фонд са построени две производствени бази и са осигурени 2000 фургона. Изградени са и 703 временни къщички, които струват около 20 млн. лева. Държавното ръководство обаче отчита това като грешка, тъй като временните бараки трудно издържат на зимите. В крайна сметка са изградени и ремонтирани 5564 къщи и общински жилища.

Просто не е за вярване, ако погледнем нещата от сегашно време, от това, което се случва сега.

Недопустимо е да чуваме, че общините ще МОЛЯТ ДЪРЖАВАТА за финансова помощ, защото не разполагат със средства за възстановяването на мостове, пътища, сгради и къщи.

Всички знаем, че няма община, която да може да посрещне такива разходи с бюджета с който разполага. Но това са нашите пътища, нашите мостове, нашите сгради и не на последно място, това са къщите на нашите бащи, майки, баби и дядовци. Това е земеделска продукция, която макар и да е частна, то държавата трябва да помогне БЕЗВЪЗМЕЗДНО на земеделците, защото, ако сега не им помогне, да не очаква, че другата година тези земеделци да имат средства да засеят отново. По-добре е да осигурят средства за тях, и живота да продължи, от колкото живота да спре в тези райони.

Нима ОБЩИНАТА не е ДЪРЖАВАТА. Нима ДЪРЖАВАТА не е ОБЩИНАТА. Да не би общините да са частни и да не знам.

Не е нормално да имаме пари да помагаме на кой ли не, а да нямаме пари да помогнем на Българите. Похарчихме милиони за туристическите турове на украинците. Ще похарчим още много милиони за ремонт на прахообразна украинска военна техника. А, за нашия народ, който с малкото, което има пълни бюджета, да нямаме средства да му помогнем.

Жалко е, тъжно е, боли.

В част от написаното съм използвал публикация на Дир.бг.

Лек и успешен ден: Мажд Алгафари