07.06.2023

Добро утро

Гледам рано сабахлем Нова ТВ и водещата пита Еленко Божков, е ли е морално, служебния кабинет да подписва дългогодишен договор за газ и не трябва ли редовен кабинет да направи това.

Алоооо… Че като това договаряне не го стори нито едно правителство през последните 33 години, то защо да не го направи служебно такова?

Години наред българските правителства се интересуваха от комисионната, която ще щипнат от всеки договор, и сега, когато едно правителство, макар и служебно, което въобще не противоречи на правилата и конституцията, подпише такъв договор – ЗАЩО, ЗАЩО ТО, А НЕ ДРУГ?

Защото е ПРАВИТЕЛСТВО. С целия си състав от министри, такова, каквото е обикновеното правителство.

Защото, държавата трябва да работи, а не да чакаме ония 240 да съставят правителство. Защото тия „народни“ избраници скоро няма да съставят кабинет, а държавата и държавните дела не могат да чакат. Всъщност забелязвам един гняв, че това се случва благодарение на Президента Румен Радев, който не отиде в Турция за да проси гласове за подкрепата на някаква партия, а за да върши дела, жизнено важни за страната ни.

И вместо да потупаме по рамото тези, които вършат нещо за бъдещето на България, ние се чудим как да ги оплюем.

Не подлежи ли на същия въпрос и логика, ако договора беше подписан от редовно правителство? Защо пък редовно правителство да може да задължи държавата с такъв дългосрочен договор, а служебното не? Морално ли е едно редовно правителство да задължава държавата с 13 годишен договор? Да не би служебното да е анти-българско, а само редовното да е българско?

През последните години забелязвам, че именно редовните правителства са анти-български.

Та, просто размишлявам.

Поздрави: Дедо Мажд Алгафари