26.04.2024

Турция много уверено върви в антиглобалистката коалиция, като определено дава заявка за водеща роля в нея. Това е единственият шанс за страната да избегне обезличаването. Впрочем антиглобализмът е единствен шанс за спасение за всяка държава.

Ердоган дотук се показа като смел и последователен държавник, който успя да спре глобализацията на Турция и да постигне много значителни успехи срещу световната ДД, които към момента се изразяват в безпрецедентното отменяне на Истанбулската конвенция, преминаване на разплащанията от долари в турски лири и лавиране в НАТО.

Честно казано, в редица отношения по главни точки на антиглобализма Турция е лидер. На Ердоган му предстоят решителни президентски избори в 2023, а на Турция много сериозен исторически тест дали ще издържи съпротивата срещу дехуманизаторите.

Много е важно да се разбере, че със сигурност в близкото бъдеще ще се мине през леки или тежки форми на строго управление, което ще има силно национални програми. Това е така, защото само строга обществена дисциплина може да издържи излизането от либерал глобалния балон, в който силите са чудовищно силни.

Само твърда ръка ще може да удържи всяка една държава и никой не бива да се изненадва. Забравете за познатите политически форми. Навсякъде ще има втвърдяване на националната власт. В този смисъл Турция много уверено крачи като лидер в този лагер. Опасностите в региона и са колосални! Опасността от войни в Близкия Изток е огромна, защото умиращата ДД ще направи абсолютно всичко възможно да подпали света. И тук Турция има решаваща роля като балансьор в региона и съюзник на Русия. Ако до есента Ердоган не бъде свален или убит, може да се каже, че Турция ще изплува от либералната тиня.

Никога да не се забравя пълната политическа и личностна зависимост на Ердоган от Путин! И също така да не се забравя, че Турция е фактическият господар на милионите мюсюлмани в ЕС, не само в Германия, където турската диаспора има вече 3 поколения, но и навсякъде в ЕС. Писала съм, че чрез мигрантите Турция управлява ЕС, а понеже Ердоган го управлява Русия, то следователно Путин управлява ЕС.

Това, че България подписа договор за доставка на енергийни източници от Турция, е изключително важно спасение за нас, защото по този начин ще продължи зареждането ни с руски ресурси. Цените обаче ги определят геополитическите условия и колкото повече България се изживява като русофобски ястреб, толкова по-скъпи газ и петрол ще ползва.

В момента Турция е основен съюзник на България и аз твърдя, че това е изключително полезно за нас!

Анастасия Гешева