10.05.2024

Елена Гунчева - Гривова

 

За мен голямата изненада на тези избори беше пълният провал на Възраждане в изборите за местна власт. Все пак да отбележим, че е трета по големина парламентарна партия. А няма нито един кмет на община /за този в Борован ще пиша по-надолу/. Посочвам, че партии, които никога не са били парламентарно представени – като партия МИР и Пряка демокрация, имат прилично число кметове на общини и общински съветници. И то без да пръскат милиони левове за билбордове и плакати като Възраждане. В много общини гласовете за партията са почти двойно и тройно по-ниски, отколкото на парламентарните избори. Ако беше в една община, да приемем, че кандидатите им нещо не се харесват на местното население. Но чак пък в цяла България…..

Проблемът с Възраждане е, че там идея няма. Има само отричане, конфликти и гръмки приказки, но на практика нищо. Всяко едно дело го докарват като песен на ромска сватба. Като например референдума. Направиха си пиара с подписката и млъкнаха. Дори един протест голям не направиха след решението на Народното събрание. А хората имаха толкова много надежди в тях. Е, аз не, защото си ги знам. И го казах, ама кой да слуша. Същото е и с другите им каузи. Много приказки, никакви резултати. Излизаха удобно от парламентарната зала, когато трябваше да избират Пеевски и Борисов в комисии и по този начин осигуриха избирането им. Гласуваха за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които дават възможност български войски под чуждо командване да отиват в чужбина. На първо гласуване гласуваха против, на второ – за, като Дренчев се оправда, че това било в интерес на България. И совите не били това, което виждаме с очите си, а това, което той ни казва. Гласуваха за анекс към договорите за Ф-16, въпреки че уж бяха против. Много неща се насъбраха.

И основният им проблем – кадрите. За което е виновен само и единствено лидера им. Многократно пред мен е заявявал, че му трябват верни, а не умни. Ама слага верни, но избирателите не ги припознават за умни. Карикатурите, които бяха сложени по листите, отвратиха почти всички мислещи хора. Макар че, да отбележа все пак, че в листите имаше и свестни и почтени хора, които все още вярват в идеята. Но скандалните карикатури, които бяха сложени почти навсякъде, логично доведоха до резонен резултат да нямат нито един кмет на община. Ще посоча, че в Пловдив, където се знае, че сме си местни шовинисти, Възраждане натресе за кандидат за кмет човек от Видин, живеещ в Цалапица. И с неособено добър морален облик с оглед начина на придобиване на къщата му в селото. В Пловдив Възраждане за кмет и общински съветници Възраждане получи средно около 4000 гласа. Почти двойно по-ниско от първите парламентарни избори 2021 г., когато успяха да влезят в парламента, а аз бях техен депутат от Пловдив. Има и достоверни данни, че дори прословутият щангист и трол на партията Тейлър, отвратен е напуснал Възраждане, което вече е дъното.

А сега да се върнем към единственият избран кмет. Умишлено не пиша „от Възраждане“, защото просто не е. Подминавам това, че Борован е култова врачанска община насред нищото на Северозапада. Все пак и там живеят българи. Или поне няколко българи. Брой на жителите на общината почти 6000 души. Колкото живеят на отсечката на моята улица между най-близките кръстовища. Но това не е проблем. Въпросът е, че избраният Иван Костовски, допреди месец преди изборите е бил спряган за кандидат на ГЕРБ за кмет на общината. А на предишните избори е бил конкурент ОТ ГЕРБ на доскорошната кметица. Той върви заедно с листата си от общински съветници – също доскорошни кадри на ГЕРБ. Тоест, като теглим чертата, стигаме до извода, че или ГЕРБ са се смилили над по-малкото пуделче и са му подхвърлили Борован като утешителна награда, или Къстадинов е толкова елементарен, че не му пука откъде са хората, дори и да са от ГЕРБ, стига да може да се похвали с поне едно успехче. Моите предвиждания са, че съвсем скоро този кмет ще се върне при партията-майка ГЕРБ и Възраждане ще си останат и без една община.

Кадрите решават всичко. Особено ако не владееш държавната администрация и самата държава с все служби, прокуратура и изборна администрация. Един местен, свестен и кадърен човек, който е личност, може да пробие в избори. И обратното – една карикатура може да провали цялата партия. А в тази партия са много…

Жалко за свестните и родолюбиви българи, които се подлъгаха по поредния патриотичен проект на Козяк. Познанието предизвиква печал, за съжаление. Жалко за изгубената енергия и пропилени усилия на хиляди българи, които си мислеха, че техният лидер е независим. Накрая ще стане като другите патриотични формации. Лидерът – милионер, членове и фенове – излъгани камилчета. И така до следващият проект….

Елена Гунчева-Гривова