08.05.2024

Може да бъде изображение с на закритоМоже да бъде изображение с книга и на закрито

Една банка в старата централна част на Лос Анджелис е преживяла неочаквана метаморфоза. И от склад за пари се е превърнала в храм на книгите. The Last Bookstore. Така се казва това място. Последната книжарница. Но името не бива да се приема чак толкова апокалиптично.

Може би по-подходящо щеше да е ако се казва “Първата (подобна) книжарница”. Защото кога друг път банка с все трезора си е изпълнявала подобна функция? Книги вместо пачки, с подвързии вместо бандероли.

Не знам чия е била идеята за трансформацията, но мястото изглежда фантастично. Атриумът на някогашното финансово учреждение с високите си мраморни колони впечатлява още с влизането, а лавиците с книги се вият в безкрайни лабиринти и на втория етаж. Та дори и там, където е бил трезорът – светая светих на всяка банка.

На вътрешната страна на блиндираната врата има инструкции какво да направите, ако случайно се заключите в трезора. Всъщност не е голяма драма, защото ще имате достатъчно книги за четене, докато дойдат да ви освободят.

В The Last Bookstore се продават не само нови издания, но и антикварни, такива, които преди това са принадлежали някому. Незнайно е колко хора преди това са ги чели. Специфичният аромат на стари книги се долавя във въздуха съвсем отчетливо и без разлистване. Всъщност и парите, и книгите са все хартия, но за разлика от използваните банкноти, старите книги миришат хубаво.

Георги Милков