25.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Едно време имаше Строители на съвременна България, а сега има Спасители на България!

Винаги трябва да си припомняме списъка със Спасители, които напъват да ни спасяват. И накрая, не знам защо така, се оказва, че са спасили само себе си и деца и внуци. Да си припомним накратко:

1. Желю Желев – Спасител, промотиран от американците, поклонил се на Ран и Ът, написал една нечетаема книга без кой знае каква стойност и продал България. Донесъл голяма доза резил от държавнопротоколно ниво.

2. Иван Костов – Спасител, говорещ си с теменужки. От преподавател по политикономика в „Карл Маркс“ – върл демократ и поклонник на американците и капитализма. Заради интелектуални и други качества, експресно минал от овехтял шлифер на Армани и станал милионер. Извършил икономически чудеса като продажба на цялата икономика на България срещу жълти стотинки и компенсаторни бонове.

3. Симеон Сакскобургогтски – аристократичен Спасител. Щял да ни/се оправи за 800 дни. Оправянето протече по план, след което Симеончо се озова собственик на връх Мусала, няколко двореца, хиляди декари земи и гори. Нас не успя да ни спаси поради това, че ние сме си виновни. Ама пак може да пробва. Има и още за прибиране.

4. Бойко Борисов – мачо Спасител. Внимателно изграден образ на БатБойкоБатман, с кожена тужурка, гонещ лошите. Щял всички да ги оправи. С оправянето също се справи, оправи цялата държава за 13 години, така че направо тухла върху тухла не остана за оправяне. Любимец на лелките и неоправените. Специалист по усвояване. Отново кандидат за спасител.

5. Кирил Петков – умнокрасив Спасител. Танцувал само няколко месеца. Останал известен предимно с парапета на алангро.

6. Румен Радев – традиционен Спасител. Играещ Бащица на нацията. Внимателно слушащ съветниците си. От жена си до Соломон Паси. Действащ Спасител.

Кандидати за Спасители:

1. Ристе Иванов – вечен кандидат за Спасител. Усещащ вътрешно, че такъв умен и красив човек като него не трябва да работи нищо извън властта, е убеден, че може да направи всичко, стига да го изберат. За нещо. Каквото и да е.

2. Костя Копейкин – патриотичен кандидат за Спасител. Характерно е, че отрича другите Спасители и се заканва с тричане на всички, които не го признават за Единствен Спасител. В мечтата си да ни спаси, не подбира спонсорите, без значение дали от Банкя, от Пеевски или от Козяк.

3. Бонев /забравих му първото име, ама и без това не е важен/. Новоизлюпен Спасител. също усеща, че такъв умен и красив като него не трябва да работи, затова се е впуснал в Спасителска мисия.

4. Маяма Кюстендилска – вечен кандидат за Спасител. Сестра, така да се каже. Все спасява всички, ама спасени няма. Без съмнение, защото сами са си виновни. Няма Спасение без Мая и Мая без Спасение. Отново ще я видим на старта на кампанията.

5. Хаджимравин – също напоследък постоянен Спасител. В каузата на Спасението /предимно на себе си/, е готов да се жертва за всичко – от депутат, през премиер, до папа. Докато започне да ни Спасява, рекламира детски книжки с алтернативна ориентация.

6. Чефо Кенеди – странен Спасител. Характерно е, че не знае точно кого и от какво ще ни Спасява, но е убеден в две неща: България е НАТО и НАТО е България и Дж. Кенеди е върха на сладоледа.

Не се и съмнявам, че на стада на предстоящите избори ще се появят и други Спасители. Само където ми се иска да се спасим от Спасителите, че камък върху камък не остана от тях в тая държава….

Елена Гунчева-Гривова