29.03.2024

В петък Европейският съюз заплаши технологичния милиардер Илон Мъск със санкции, след като закупената от него социална медия Twitter блокира профилите на няколко журналисти, които отразяват компанията и новият ѝ собственик, съобщава БНР.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за ценности и прозрачност, написа в „Туитър“, че новината за „произволното отстраняване на журналисти от социалната медия е тревожна“, съобщава CNBC.

Късно в четвъртък Twitter внезапно отстрани от своята интернет платформа няколко високопоставени журналисти, които отразяват компанията, включително кореспондента на CNN Дони О’Съливан и Райън Мак, репортер в The New York Times.

Това идва, след като акаунтът @ElonJet, който проследява местоположението на частния самолет на Мъск, използвайки публично достъпни данни за полета, също беше спрян от Twitter.

„Законът за цифровите услуги на ЕС изисква зачитане на свободата на медиите и основните права. Това е подсилено от нашия MediaFreedomAct. Илон Мъск трябва да е наясно с това“, посочи Йоурова.

„Има червени линии. И скорошни санкции“, отбеляза тя. Йоурова не добави повече подробности за санкциите.

Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (Digital Services Act, DSA) компаниите могат да бъдат глобени заради нарушения до 6% от глобалните им годишни приходи.

DSA, който влезе в сила на 16 ноември, изисква големите платформи да намалят онлайн вредите, да прилагат защита на правата на потребителите и да издават доклади за прозрачност.

Големите технологични платформи са задължени да докладват до февруари 2023 г. на Европейската комисия броя на активните крайни потребители, които имат. След това те имат срок до четири месеца, след като блокът завърши прегледите на данните, за да се съобразят с правилата.

От октомври Мъск е главен изпълнителен директор на Twitter, след като закупи компанията за 44 милиарда долара.

Шефът на Tesla и SpaceX, самоопределящ се като „абсолютист на свободата на словото“, притесни политици и активисти за граждански свободи със стъпки за възстановяване на акаунти на забранени потребители, включително na бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като същевременно от Twitter бяха уволнение хиляди служители.

trud.bg