25.04.2024

Днес ще се разглеждат промени в Изборния кодекс относно предложение за връщане на хартиените бюлетини. Изговориха се много неща дали трябва или не трябва, включително обвинения за опити за манипулиране на вота.

Без съмнение хартиените бюлетини много лесно могат да бъдат манипулирани. Погрешни пресмятания, дописвания, „случайни“ драскания, които ги правят невалидни. Но имат един плюс – разбираеми са за хората, особено по-възрастните. На последните избори чух от доста хора, че се притесняват от машините и затова не отиват да гласуват. А и без това избирателната активност е трагично ниска.

От друга страна, за машинния вот също има съмнения. Така и не се взе решение за проверка на машините и резултатите, както бях предложила в Народното събрание чрез Временна комисия. А който държи софтуера, само знае, дали могат или не да бъдат манипулирани. На последните избори излязоха доста шокиращи разминавания между хартиените отрязъци и резултатите от машините.

Всъщност проблемът не е нито в бюлетиините, нито в машините. А в избирателните комисии, които се назначават по партиен признак и квоти. И всеки член на комисията се опитва да докара по-добър резултат за своята партия. Освен това, често в комисиите има дори неграмотни или много възрастни хора, които трудно се справят със задачите си. Но странно защо, никой не дава дума да се каже за промяна на изборните комисии и примерно постоянна изборна администрация. Или граждански квоти в комисиите.

Каквото и да се реши, манипулации ще има. И това може да се предотврати само с висока избирателна активност. Но ако влезем в спирала от избори, накрая само партийните членове и роднините на кандидатите ще отидат да гласуват. И няма да има никакво значение какви са бюлетините.

Елена Гунчева