25.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Всички очакват избори – и тия, дето щели се жертват за премиери, ама никой не ги ще, и тия, дето ако не управлявали самостоятелно, щели да искат избори до дупка. Някои дотолкова не са си чели Конституцията, че твърдят, че нямало нужда да се връчва трети мандат. И това са лидери на партии в законодателната власт. Дотук с професионализма и елементарното уважение да си прочетеш поне Конституцията.

Проблемът е сериозен. В този си вид политическата система не може да произведе смислено управление и да излъчи правителство, което да бъде подкрепяно и одобрявано от гражданите в държавата. Виждаме кои са големите политически партии. Не искам да бъда крайна, ама нито едно от тях не става. Стават само за корупция, усвояване, лобистки закони и усвояване на власт. Но да управляват и да бъдат държавници са изначално неспособни. И нежелаещи да променят нещо в тази насока.

Усвояването на власт от партиите се превърна в самоцел. А властта трябва да е средство да се прилагат програми и добро управление. Желание и политическа воля да се направи нещо за хората, които са ги избрали. Но не, наблюдаваме безобразен партиен лобизъм, див нарцисизъм от лидерите и пълна неспособност за съвместна работа с другите. В Народното събрание мандати наред има депутати, които дори един път не са се изказвали, в комисиите мълчат като партизани на разпит, а избирателите им са искрено удивени, когато някой им каже името на представляващия ги депутат от района. Други пък без благословията и написано от партийния лидер, не смеят и името си да кажат. Свободната мисъл, слово и инициатива са сведени до нула и напълно подчинени на партийната дисциплина. А, извинявайте, ама всички политически лидери на представените в парламента партии, страдат в една или друга степен от различни отклонения. За тях властта е самоцел и са готови на всичко, за да запазят партийната си власт и облагите от участието в управлението и законодателната власт. Интересите на народа са само за пропаганда, всъщност интересите на партиите са водещи при политическите действия.

Пропастта между политици и народ е бездънна. Граждански контрол на практика няма, умело кастриран от политиците до степен на абсурдност, чрез приетите от тях закони. Вчера адв. Румяна Ченалова направи много хубаво изказване, че трябва да има повече граждани и граждански контрол в управлението. Точно така и трябва да бъде. Политиците постоянно трябва да са на светло и да знаят, че са контролирани от избирателите си. И всяко тяхно действие да бъде санкционирано, когато е в противоречие с интересите на народа.

Трябва да бъде променена политическата и избирателната система. Трябва да се допусне участието на граждани в изборите и на засилен граждански контрол върху политиците. Задължителни граждански квоти, възможност на сдружения и организации също да издигат кандидати за народни представители. Задължителна пререгистрация на всички партии с определени и строги изисквания. Най-малкото за ценз за политиците. Не може вчерашен пишлигар без един ден трудов стаж да става депутат и да прави закони. Или вчерашна кифла, работила на секстелефон, да отговаря за енергетика или образование или икономика. Или партиен секретар, работил само натискане на копче за гласуване, да ми прави програми за управление. Или уволнен за корупция да е в антикорупционната комисия. Това е толкова абсурдно, че съм потресена, че сме го допуснали.

Ако не променим това чрез силен обществен, граждански натиск, ще възпроизвеждаме едно и също. Изборите напролет ще са със същите участници. И отново няма да има правителство. Ако трябва да избирам между ГЕРБ и ПП и ДПС и Възраждане, по-добре направо да скачам от терасата. Това не е избор, а липса на избор. А гласуващите ще намаляват все повече, докато накрая избиратели останат само тези в гетата и партийните ядра. Което напълно устройва партиите, но не и нас.

Трябва да се променят избирателните списъци. Който не е живял и не живее последните шест месеца в България, да няма правото да избира народни представители. Активна избирателна регистрация. За купуване на гласове и влияние за упражняване на определен вот, наказанията да са драстични. Изборна администрация от безпартийни. Не е сложно да се направи, но партиите не го искат. А те вземат решенията, въпреки, че представляват само една малка част от народа.

Напролет ще е същото. Правителство няма да има. Ще има правителство наесен на типа сбирщайн. Или пробутан нов американски проект. Нищо ново. Нищо оптимистично.

Време е за пълна промяна на политическата и избирателна система. Иначе продължаваме да затъваме.

Елена Гунчева-Гривова