03.05.2024

 

С нездрав интерес наблюдавам последните възрожденски изяви по кината. Последната – депутатинът-таксиджия, повел скромна дружинка възрожденци срещу една кинопрожекция. Естествено, с крясъци и скандали, което е запазената марка на тази психопатриотична партия.

От една страна ги разбирам – че той човекът таксиметров шофьор, това, че е в Народното събрание, не прибавя нито мозъчни клетки, нито образование, нито опит. Та той дори трудно чете и срича от трибуната /е, не е единственият, във всички парламентарни групи има такива/, камо ли да се очаква да направи законопроект или да осмисли такъв. Все пак има граница на некомпетентност, която не може да се надскача. Въпросът е всеки да се усети сам докъде му стига неговата. В конкретния случай – до геврека на таксито.

Скандалите привличат внимание, безспорно. Мислещите хора се питат защо не подготвят и внесат законопроект, с който да не се допуска джендъридеология в училищата и сред децата, както и публичните й прояви. Или защо например Възраждане не се включиха в подписката на БСП за забрана на джендъридеологията в училищата. Референдум за такова нещо е смислен и много хора биха подкрепили подписката. Но Възраждане – не, защото нямат политически пиар от тая работа. По-добре да крещят като павиани и да привличат със скандали. И без това електоратът им е в тази таргет група.

И се замислям за една друга партия от миналия век. Знаете ли колко добре е говорил АХ? И какви хубави работи е казвал как външни врагове унищожават германския народ и как народът трябва да им се противопостави. И те са започвали с подобни акции на улицата. С крясъци. След това горене на книги. След книгите – на хора!!!

Интелектуалната импотентност винаги води до горене на книги и на хора. Сбирщината шофьори, готвачки, сервитьорки и прочие е напълно неспособна да осмисли друг начин на действие. Малцината образовани и читави не смеят да се обадят, защото ще бъдат изхвърлени от лидера, който мрази някой да има мнение. И е силно подозрителен към умни и образовани, особено ако са от „буржоазията“, към която момченцето от варненските махали има особена алергия. Лидерът, израснал в общо взето, доста скромно работническо семейство и живял в подобна среда, не е способен да осъзнае, че има други начини на въздействие извън крясъците и омразата. А са парламентарна партия! Инструментите на парламентаризма са законопроекти, решения, предложения, политика. А не крясъци по кината! Утре, ако започнат да управляват, какво ще правят? Ще търчат от кино на кино да забраняват прожекции? Ще горят книги на площадите? Ще тричат публично неудобни? За Белене и мините и разстрелите вече знаем. Не знаем обаче управленският им капацитет, защото след две години в парламента са също толкова интелектуално импотентни и комплексирани, колкото и при създаването си. Но пък гласуват доста изгодно за някои личности и партии.

Въпросът е, че ако не осъзнаят /а те нямат капацитет да осъзнаят/, че с крясъци и скандали не може да се управлява, ще се превърнат напълно в нова неонацистка партия. И времето до горенето на книги е съвсем кратко…..

В партията има и свестни хора, които се повличат по общия възторг от скандалите и не осъзнават накъде отиват. Все още има шанс фашизоидното опростачване да бъде спряно! Защото, знаете ли, възрожденци, нормалните хора въпреки всичко, са повече. А българите не харесват фашисти! Харесват родолюбци. Но вие стремглаво се превръщате в нещо, което плаши нормалните хора и ставате опасни и вредни – за народа ни. Защото надали някой си прави илюзии, че сте опасни за мафията, за Борисов или за Пеевски!

Елена Гунчева-Гривова