26.04.2024

Интересно развитие в Бахмут, прочетено между редовете в ЗАПАДНИТЕ сводки. Според тях, Русия е спряла да настъпва от юг и да затвори обкръжението, а вместо това се опитва да настъпва от север към самия град.

Сводката изкарва това като подвиг на украинците, но не отговаря на въпроса защо ще правиш трудното – да атакуваш добре окопани позиции, а няма да направиш лесното – да ги обкръжиш и изтощиш.

Отговорът е в главите на хората, но очевидно на запад разчитат, че населението им няма глави.

Русия очевидно не иска да обкръжи напълно Бахмут, за да остави канал, през който Зеленски да праща войски. А те да ги ликвидират чрез заетите всички стратегически позиции наоколо. Бахмут е месомелачка. 300-400 украинци дневно попълват загубите. Представяте ли си какво клане е. За 1 месец това малко градче ще ликвидира 12 хиляди души. За 1 година – 144 хиляди. За… Бахмут. Град с население 70 хиляди преди войната. В момента е една руина – няма нищо останало там.

Но укрите наливат ли наливат жива сила, и руснаците я заличават.

От тази гледна точка – обкръжението и приключването на Бахмут е неправилно. По-добре да поддържат черната дупка, където потъват хора и техника.

Припомням, че в сходна ситуация с Херсон, руснаците взеха „трудно“ решение, и се изтеглиха. „Трудно“ значи правилно от военна гледна точка…

Бахмут е най-голямата победа за Русия от Втората световна насам – ще заличи ядрото на украинската армия. Ако продължават така да вкарват хора и техника срещу окопана и точна артилерия, това може да изчерпи не само украинската армия, но и запасите на цялото НАТО. Това е едно наливане на бензин в огъня. Какво остава после от бензина…

Добри Божилов