25.04.2024

Анастасия Гешева

Очаквано речта на Путин начерта плана за бъдещето на Русия, но и на антиглобалисткия фронт и световен ред. Тя е различна от досегашните му речи, защото представлява точно това – програма за развитието на Русия за 50 години напред. Тази програма вълнува всеки, който има отношение към Русия, има отвращение към извратения Запад и се чуди какво ще стане в бъдеще. Никакви епитети няма да използвам, силна, важна, историческа – всички епитети, които показват това, което светът има нужда да види като противовес, го има в нея.

Тя обаче имаше две супер важни главни идеи, които именно показват какво става в Русия и какво постила за бъдещето и Путин.

Именно Путин, не друг.

Едното е социално-обществената част, програмата за развитието на Русия в новия световен ред, нея ще обсъдя отделно.

Втората е отношението към Запада.

Понеже всички знаят, че Путин винаги в големите си речи има поне три пласта информация (понякога и повече), предназначени за поне три категории разум, (досега те се наричаха „класи“), интересът към речите му винаги е голям, като трилър, на който до края не знаеш развръзката. Определено Путин умее да държи интереса на слушателите и определено е талант в това да представя разнообразна информация по неочакван начин. И този път нямаше изключение от този му маниер.

Уж така между другото, при това за десерт, след като беше чел час и десет минути, след като противниците му вече се отказаха да го слушат, уморени от безкрайните социални и икономически мерки, в които Путин много умело потопи бдителността на мнозина и ги накара да се прозяват уморено (винаги има такива части в речите му и винаги се хващат на тях недостигащите капацитета му), буквално накрая с стил „а, и да не забравя“, Путин произнесе най-важните слова за Русия в последните 80 години.

По същество това е проява на явлението Ялта-2, той прибави към това и Потсдам, значи имаме и Потсдам-2.

Така между другото, с външно неглижиращия тон, който обожавам в такива хора, защото познавам прекрасно какво отвътре седи зад тези привидни игри с публиката, Путин разсъни заспалите и хвърли Запада в паника. Абсолютно сигурна съм, че това е довело до бързи корекции в речта на Байдън във Варшава, която последва.

Апропо, намирам за изключително тъпо пиар решение на Колективния Запад да противопостави на реч на Путин реч на Байдън. Единственото, което постигнаха, беше осветяване на нивото на двамата и съответно на силите зад тях. Страшна простотия, да изпляскат празните консерви на Байдън до програмата за развитие на Русия. Но който колкото може.

Анастасия Гешева