06.05.2024

От цялата объркана, частична и неясна информация до момента е известно със сигурност, че по думите на премиера в оставка и на Коцев: вътрешният министър Стоянов и „високопоставено лице в прокуратурата“ са принудили главния секретар да напусне.
При така оповестените данни в идните дни би трябвало да се развият няколко паралелни институционални сюжета.

На първо място ad hoc прокурорът, назначен специално да разследва престъпления на главния прокурор, следва или да бъде сезиран или да се самосезира и да установи принуждавал ли е Борислав Сарафов главния секретар на силовото министерство да подаде оставка.
Разследване би следвало да се образува и в държавното обвинение. То би трябвало да провери участието на Калин Стоянов в казуса.
Не на последно място при подобни данни министърът на правосъдието има правомощията да организира дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет срещу и.ф. главния прокурор.

При сложната ситуация с правителство в оставка все още действащият правосъден министър Атанас Славов има време до понеделник да стори това. От думите на президента е ясно, че той ще издаде указ за назначаване на служебния кабинет на 8 април. Тогава в длъжност министър на правосъдието ще встъпи Мария Павлова, която и е заместник-главен прокурор и приближена на Борислав Сарафов.

Полина Паунова