01.05.2024

Бюджетът е основен закон на държавата за финансовата година. Ако някой ще краде, още в бюджета се създават условия за това. Как ще живеем, също. Как ще оцеляват работещи и пенсионери се залага още там. Може би затова някои политици не искат експерти да гледат бюджета и депутатите им да не разбират много много какво се случва. Днес на извънредно заседание ще се разглежда касовото изпълнение на бюджета досега и предложенията на служебното правителство за следващия бюджет, който дано депутатството да реши да приеме между другите им по-важни работи, с които се занимават.

Според направеното предложение на служебния кабинет за финансова рамка се предвижда 6,6% дефицит и около 16 млрд. лева дълг са заложени за следващата година. Замразяване на минималната работна заплата и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година е заложено още. Огромен дълг. Замразени доходи. Галопираща инфлация. Голям бюджетен дефицит, който не е чак толкова притеснителен, но заемите определено започват да излизат извън контрол. Това означава, че или държавата не може да си събере приходите, или не може да намали разходите. Моето мнение е, че се харчат пари за глупости, докато не остават пари за най-важното – хората. Например ония 750 МИЛИОНА ЛЕВА за ваксини и тестове за ковид, не можеха ли да се пренасочат към нещо по-полезно?

Бюджетът, в най-добрия случай ще се разгледа и гласува от нови депутати, които не са много наясно с него. И ще бъде предложен или от служебен кабинет, или от съвсем нов такъв, който още няма да се е ориентирал какво става в държавата. Тотал щета отвсякъде. Докато народните избраници се дърлеха като помияри цяла седмица кой да им води заседанията. А сега си представете бюджет как ще приемат. Но не се и съмнявам, че единодушно ще решат да ни набутат с нови заеми. Никой от тях не разбира, че най-важни са хората. Без българи, кучета я яли тая държава!

Елена Гунчева-Гривова