26.04.2024

Какво се случва? Защо Съединените щати имат толкова много проблеми с най-големите икономики в развиващия се свят? Как и защо Русия получава,тази изненадваща за САЩ и Запада подкрепа?

През последните две десетилетия се случи огромна промяна в международната система. Държави,които бяха гъсто населени, но бедни, се преместиха в центъра на събитията. Тези нововъзникващи пазари, които преди представляваха малка част от глобалната икономика, сега колективно представляват повече от половината. Тъй като тези страни станаха икономически силни и политически стабилни, техният национализъм прие формата на съпротива срещу САЩ и Запада,пише The Washington Post.Много от тях бяха колонии на Запада, така че все още изпитват силно инстинктивно отвращение към опитите на САЩ да ги принуди да влязат в този или онзи съюз или група,(в случая срещу Русия б.а).

Говорейки за това явление в контекста на украинския конфликт, експертът по Русия, Фиона Хил отбеляза, че друг фактор, който прави развиващите се страни подозрителни е,че те просто не вярват на Съединените щати, когато правят изявления в подкрепа на световния ред, основан на международното право.(Само в България ли вярват на Съединените щати, когато правят изявления в подкрепа на световния ред, основан на международното право?б.а.)

Според Хил тези страни смятат Вашингтон за „арогантен и двуличен“. Америка налага правила на другите, но често самата тях ги нарушава, като инициира военни намеси и налага едностранни санкции. Тя насърчава други страни да отворят пазарите си за търговия, но нарушава тези принципи, когато й е удобно. САЩ повече не могат да разчитат на безпрекословна подкрепа на другите страни,изненадващо призна,The Washington Post.“Пешките започнаха да се превръщат в дами“.

Поразителна реч на министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. Той обеща, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще „изгони всеки, който създава проблеми“ в Турция, „включително американската армия“. Сойлу каза, че онези, които „се придържат към проамерикански подход, ще бъдат считани за предатели“. Ердоган често прибягва до изрично антизападна реторика. Около седмица преди първия тур на президентските избори той написа в Туитър, че опонентът му „никога няма да каже какво е обещал там на терористите-убийци на деца и на западните държави“.

Ердоган може да е един от най-безкомпромисните изразители на този възглед, но той не е сам. Както отбелязват много коментатори, по-голямата част от световното население не подкрепя Запада в противопоставянето му на действията на Русия в Украйна. И този конфликт само фокусира вниманието върху един по-голям феномен: много от големите и могъщи страни от развиващия се свят заемат все по-антизападна и антиамериканска позиция,отбеляза The Washington Post.

САЩ стигнаха до молби към Китай.Шефът на Пентагона Лойд Остин призова китайското ръководство да се върне към двустранния диалог, „за да гарантира сигурността и стабилността“ в Индо-тихоокеанския регион на междуправителствената азиатска среща на върха по сигурността „Диалог Шангри Ла“, която започна на 3 юни в Сингапур. Китайски висши военни преустановиха контактите с американските си колеги. Кулминацията беше отказът на китайския министър на отбраната Ли Шанфу да се срещне с шефа на Пентагона Лойд Остин,точно на азиатската среща на високо равнище за сигурността на диалога Шангри-Ла в Сингапур. В Китай казват, че Съединените щати поставят под заплаха сигурността в Индо-тихоокеанския регион.

Неприятна изненада за САЩ се оказа Бразилия след изборите.Луис Инасио Лулу да Силва остро критикува Запада, възмущава се от хегемонията на долара и твърди, че Русия и Украйна са еднакво отговорни за започването на конфликта. Той беше домакин на президента на Венецуела Николас Мадуро тази седмица и Лула хвалеше Мадуро и критикуваше Вашингтон за отхвърлянето на легитимността на режима на Мадуро и налагането на санкции срещу него,продължава The Washington Post.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса имаше репутацията на практичен и благоприятен за САЩ умерен лидер, който поддържаше тесни връзки със Запада. Под негово ръководство обаче страната започна постепенно да се приближава към орбитата на Русия и Китай. Южна Африка отказа да осъди действията на Русия в Украйна, прие руски и китайски военноморски сили за съвместни учения, а

Съединените щати я обвиняват, че доставя оръжие на Москва.Сега подлуди САЩ и нещастния Запад,като покани Президента на Руслия на срещата на БРИКС в страната си.

Индия от самото начало на военния конфликт в Украйна даде да се разбере, че няма да се противопоставя на Русия, която е основният доставчик на модерни оръжия за индийските въоръжени сили. Индия толкова често е говорила за желанието си да поддържа баланс в отношенията със Запада и Русия,както и с Китай, че Ашли Дж. Телис – един от най-уважаваните експерти в областта на отношенията между САЩ и Индия – предупреди Вашингтон, че не трябва да разчита на подкрепата на Индия в случай на криза в отношенията с Пекин.

Йордан Халачев