02.05.2024

Скандалният бивш шеф на Фонд “Земеделие” в Пловдив и настоящ министър на земеделието Явор Гечев разпределя нагласени обществени поръчки под масата като за последно.

В задкулисните договорки участват бивши соц. кадри, гербаджии, силови босове и всякаква друга корупционна маса, гладна за лесни и бързи финансови постъпления.

Основен “съучастник” на Гечев в схемите е приятелят му – зам.шефът на фонд “Земеделие” – Георги Динев.

Именно чрез Динев биват уреждани за изплащане срещу процент на “наши” хора огромни финансови средства от Фонда – както текущи  плащания, така и отдавна отписани задължения.

Източници на медията ни, вътрешни за Министерството на земеделието и наясно със схемите на Гечев, разкриха цялата истина за далаверите, които се случват там.

Въпреки, че още като директор на фонд “Земеделие” в Пловдив срещу Гечев има две прокурорски проверки за корупция, които обаче и до днес покровителите му умело замитат и прекратяват, (в редакцията разполагаме с тях), той бива назначен като зам. министър на земеделието, а после и като министър във ведомството.

Това стремглаво израстване в кариерата се дължи най-много на основния му покровител – емблематичен ъндърграунд бос от СИК, собственик на банка.

Партньорството  между двамата датира още от преди поне десет години, когато сикаджията старателно отглежда и подхранва през годините своя млад възпитаник, а той пък от своя страна не отказва нито една услуга на “Боса”.

Освен ежемесечните финансови инжекции, като бонус на Гечев бива поверено управлението на най-големия завод в град Ямбол  – “Ямболен” АД – гордостта на града, чийто собственик е въпросния сикаджия.

Тъстът на Гечев пък от своя страна става директор на завода, под чиято шапка има още редица предприятия, както и наскоро новопостроен соларен парк за 15 млн. лв.

С този солиден гръб Гечев добива смелост и след като заема поста Министър разгръща потенциала си на национално ниво.

Въпреки, че приноса му като принципал на земеделието е нулев, много скоро след встъпването му в длъжност директори на подопечни агенции започват да се жалват, че са привиквани от Гечев и са натискани относно обществени поръчки, назначения на “наши” хора и други корупционни практики, с документи с които в конкретика предстои да запознаем цялото българско общество.

Николай Свилов

https://afera.bg/