19.04.2024

„На 6 март 2014 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС категорично осъдиха непровокираното нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия и призоваха Руската федерация незабавно да изтегли въоръжените си сили в районите на тяхното постоянно разполагане. Те заявиха, че всякакви по-нататъшни стъпки на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще доведат до допълнителни и далечни последици за отношенията в широк спектър от икономически области.

На 22 юли Съветът на ЕС призова Русия активно да използва влиянието си върху незаконните въоръжени групировки, за да постигне пълен, незабавен, безопасен и сигурен достъп до мястото на свалянето на полет MH17 на Malaysian Airlines в Донецк, пълно сътрудничество с работата по възстановяване на останки и притежания и пълно сътрудничество с независимото разследване, включително безпрепятствен достъп до обекта толкова дълго, колкото е необходимо за разследването и евентуални последващи разследвания. Съветът на ЕС също призова Русия да спре нарастващия поток от оръжия, оборудване и бойци през границата, за да постигне бързи и осезаеми резултати в деескалацията. Освен това Съветът на ЕС призова Русия да изтегли допълнителните си войски от граничната зона. С оглед на сериозността на ситуацията,

На 30 август 2014 г. Европейският съвет осъди нарастващия приток на бойци и оръжия от територията на Русия в Източна Украйна и агресията на руските въоръжени сили на украинска територия. На 8 септември 2014 г. Съветът на ЕС предприе допълнителни ограничителни мерки в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. На 4 декември 2014 г. Съветът на ЕС изясни някои разпоредби. На 19 март 2015 г. Европейският съвет постигна съгласие продължителността на ограничителните мерки да бъде ясно обвързана с пълното изпълнение на споразуменията от Минск. На 22 юни 2015 г. Съветът на ЕС поднови ограничителните мерки за още шест месеца, за да може Съветът да оцени изпълнението на споразуменията от Минск.

На 21 декември 2015 г. Съветът на ЕС установи, че споразуменията от Минск няма да бъдат напълно изпълнени до 31 декември 2015 г., и поднови ограничителните мерки за още шест месеца, за да даде възможност на Съвета да оцени допълнително изпълнението на тези споразумения.

През март 2016 г. Съветът по външни работи на ЕС постигна съгласие относно пет ръководни принципа за отношенията между ЕС и Русия:

• Изпълнение на споразумението от Минск като ключово условие за всяка съществена промяна в позицията на ЕС спрямо Русия.

• Засилени отношения с източните партньори на ЕС и други съседи, по-специално в Централна Азия.

• Укрепване на устойчивостта на ЕС (например енергийна сигурност, хибридни заплахи или стратегическа комуникация).

• Необходимост от селективно ангажиране с Русия по въпроси от интерес за ЕС.

• Необходимост от контакти между хората и подкрепа на руското гражданско общество.

На 1 юли и 19 декември 2016 г., на 28 юни и 21 декември 2017 г., на 5 юли и 21 декември 2018 г., на 27 юни и 19 декември 2019 г., на 29 юни и 17 декември 2020 г., на 12 юли 2021 г. и на 13 януари 2022 г., като оцени изпълнението на споразуменията от Минск, Съветът на ЕС поднови ограничителните мерки за още шест месеца, за да даде възможност на Съвета да оцени допълнително тяхното изпълнение.

На 22 февруари 2022 г. ЕС остро осъди решението на президента на Руската федерация от 21 февруари 2022 г. да признае неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска области на Украйна за независими образувания и последвалото решение за изпращане на руски войски в тези области. ЕС счита, че това е незаконен акт, който допълнително подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и е грубо нарушение на международното право и международните споразумения. С оглед на ситуацията на 23 февруари 2022 г. Съветът на ЕС прие допълнителни секторни ограничителни мерки. Тези мерки въвеждат забрана за финансиране на Руската федерация, нейното правителство и Централна банка.

На 24 февруари 2022 г. президентът на Руската федерация обяви военна операция в Украйна и руските въоръжени сили започнаха нападение срещу Украйна. ЕС категорично осъди непровокираното нахлуване в Украйна от въоръжените сили на Руската федерация и участието на Беларус в тази агресия срещу Украйна. С оглед на сериозността на ситуацията Съветът прие допълнителни ограничителни мерки. Тези мерки забраняват износа на стоки с двойна употреба, както и на стоки, които могат да допринесат за отбранителните способности и сигурността на Русия; забраняват публично финансиране или финансова помощ за търговия с Русия или инвестиции в Русия; да забрани износа на стоки и технологии за използване в рафинирането на нефт и да наложи набор от забрани в сектора на авиацията. В допълнение,

На 28 февруари 2022 г. Съветът прие допълнителни мерки в отговор на непредизвиканата и неоправдана военна агресия, извършена от Руската федерация срещу Украйна. Мерките включват забрана за всички транзакции с Централната банка на Русия и забрана за прелитане над въздушното пространство на ЕС и за достъп до летищата на ЕС на руски превозвачи. Освен това на 1 март 2022 г. Съветът въведе допълнителни мерки за изключване на ключови руски банки от системата SWIFT, доминиращата система за финансови съобщения в света, както и спиране на предаването и разпространението на определени държавни канали за дезинформация.

На 9 март 2022 г. Съветът прие допълнителни мерки по отношение на износа на стоки за морска навигация и радиокомуникационни технологии за Русия, а на 15 март 2022 г. Съветът въведе друг пакет от секторни икономически мерки. Тези мерки включват допълнителни финансови и търговски забрани.“

………………………….

И нито една ограничителна мярка срещу Украйна.ЕС не видя издевателствата на протектираните от правителството бандеровски банди в Донбас.Не видя и въоръжаването на украйнските въоръжени сили от САЩ, нито лабораториите , нито стотиците загинали – изгорени хора и убити деца…

ЕС не видя, но Меркел призна :“ Минските споразумения целяха да се даде време за въоръжаването на Украйна“

Румяна Ченалова