11.05.2024

В България съгласно Закона за Нотариусите,  лицата осъществяващи функциите на нотариус имат пълен достъп до информационния фонд на МВР, както и до националната база данни на населението и до кредитните регистри на банките .

За мен възникна въпроса кой контролира тяхната гилдия относно използването на толкова чувствителна  информация за гражданите   от нотариусите? Отговора на този въпрос в момента на практика никой, самата Камара контролира сама  себе си.

 Съдебната реформа трябва да започне със налагането на ефективен контрол върху дейността на Нотариалната Камара

Как се осъществява контрола над 620 нотариуса в България?

По закона това се извършва от Нотариалната Камара, която е сдружение с нестопанска цел и като такова се издържа основно от членския внос на нотариусите членуващи задължително в него.

Някои от нотариусите получават законни доходи от 5000 лв. на ден и около 1000 000 лв. на година. Закона за Нотариусите им забранява да осъществяват търговска дейност, но какво да правят тези хора  с толкова много пари говорим за милиони получени от нотариална дейност?

Ето защо и някои от нотариусите откровено се занимават с лихварска дейност и придобиват цели хотели и комплекси заобикаляйки закона, като закупуват дългове от банки или дават заеми на закъсали хотелиери и след това придобиват апетитни имоти или се занимават с пране на пари на хора, които имат средства, но нямат законни доходи.

Контрола върху нотариусите, във връзка с нарушението на техния  Етичен кодекс се осъществява поне формално от Председателите на Камарата на Нотариусите  и от Инспектората, но на практика такъв  контрол напълно липсва, защото тези нотариуси си плащат навреме вноските и никой не ги безпокои. Тук със пълна сила важи приказката „ Гарван, гарвану око не вади”.

В същото време публична тайна е, че в тези среди се влиза много трудно с лобизъм и пари. Конкурсите, които се провеждат за нотариуси един път на 5 години, далеч не се интересуват от професионалните качества и морала на кандидатите, а от финансовите им възможности и лобитата, които имат.

От друга страна нотариусите имат достатъчно информация, ако решат да се възползват по  незаконен и  напълно не  морален начин и без последствия за тях, защото могат и никой не им търси отговорност.

Нотариусите по закон  имат пълен достъп до информационния фонд на МВР, както и до националната база данни на населението, достъп до кредитните регистри на банките и редица друга информация.

Как могат самите нотариуси  да използват тази информация и властта, която закона им е дал , при пълна липса на контрол как тя ще бъде използвана  не е  ясно. Но е ясно, че някои от тях , включително лица, които са членове на Съвета на Камарата на нотариусите злоупотребяват за своя лична изгода с тази информация, за да закупуват чрез подставени лица изгодно заеми от банки чрез цесия , за да дават заеми на лихва закъсали финансово хотелиери и дори за да участват във имотни измами и пране на пари, използвайки авторитета, влиянието и властта дадена им от закона.

Това в една съвременна европейска държава крие много рискове за обществото, защото в България, както вече всички знаем не е добре развита и съдебната ни система, за да може поне тя да осъществи над тези лица ефективен контрол.

Риска за обществото е, че всеки нотариус може в свой частен интерес, без да има това право да се възползва от получения достъп до информация, който закона му е дал, като се облагодетелства и  заобиколи правилата, като например закупи дълг от банка, въпреки забраната  или да закупи  от свой колега съдия изпълнител атрактивен имот, който може дори да не е секвестируем. Такъв казус вече е налице с нотариус от Съвета на нотариусите и въпреки гласността по случая и до момента на въпросния нотариус не са му  наложени никакви санкции.

Всеки нотариус би могъл да злоупотреби с предоставената му по служба информация. За съжаление,  нотариуса по българското законодателство не е публична личност или длъжностно лице, което да носи отговорност пред съда, при конфликт на интереси,  така както един кмет носи отговорност пред  Комисията за конфликт на интерес, за да се сезира държавни органи.

При евентуален конфликт на интереси, нотариуса носи отговорност единствено пред частната професионална организация, каквато е Нотариалната Камара, макар че резултатите от неправомерните действия на даден член на тази гилдия са пряко върху обществото.

Има ли обаче, интерес гилдията на нотариусите да санкционира , когото и да било от своите членове? Разбира се, че няма никакъв интерес,  още повече, че нея специално никой не я контролира.

Нотариалната Камара не реагира на сигнали от граждани за евентуален конфликт на интереси, защото нейния интерес е да си получава редовно парите от членовете си.

Презумпцията тук е, че в случай на бездействие от Нотариална Камара за евентуален конфликт на интереси и нарушения на Етичния Кодекс от нейните членове се създават условия за неправомерно облагодетелстване на определен кръг от хора в ущърб на обществото, поради липса на ефективен механизъм за осъществяване на контрол върху това частно сдружение с нестопанска цел.

Считам, че е дошло време да се предприемат действия по законодателни промени, които да осъществят най-накрая обещаваната съдебна реформа, като се назначи напълно независим държавен, а не както е в момента частен орган от лица квалифицирани юристи, които обаче не следва да са от гилдията на нотариусите,  чийто работа да се състои именно,  в това да следи има ли конфликт на интереси, налице ли е злоупотреба с достъп до информация , налице ли е нарушение на Етичния кодекс на нотариусите  от страна нотариусите в България.

Тази законодателна промяна е напълно необходима, защото концентрацията на толкова неограничен  достъп до информация без ефективен контрол разбираемо водят до злоупотреба на някои от нейните членове.

Адвокат Цветелина Петкова Ватовска