26.04.2024

Общественото мнение в Съединените щати,както и в Германия се променя, не в полза на Киев.

Тази седмица Associated Press и Norc проведоха проучване, което показа, че вече само 48% от американците подкрепят нови доставки на оръжия за Украйна. През май миналата година 60% ги подкрепяха. Мнозинството сега е и против финансова помощ за Киев,четем в The Times.

Вчера научихме от социологическият институт Infratest, настроенията на германски граждани по въпроса за доставката на бойни самолети за Украйна. Само 23% от анкетираните германци биха одобрили подобно решение, докато 64% ​​от жителите на Германия са категорично против по-нататъшната помощ на Киев.Дори Шолц призна липсата на подкрепа от германците по въпроса за въоръжаването на Киев.

Това,че първата годишнина от руската военна операция е белязана от интензивни боеве на широк фронт, само по себе си е голямо постижение за Украйна и нейните съюзници в НАТО.

Публично Байдън обеща да помогне на Киев, но зад кулисите не всичко е толкова ясно, пише The Times.

Резултатът от този конфликт, както всеки друг, ще се определи от синтеза на военна мощ и политическа воля. Но за разлика от повечето въоръжени сблъсъци,в тази криза не воюващата Украйна трябва да покаже политическа воля, а страните, които й доставят военно оборудване. И тук има асиметрии, които работят в полза на Русия. Това са асиметриите на решителност и цели.

Путин демонстрира непоколебима решимост да продължи военните операции. От друга страна, никой не се съмнява в решимостта на Украйна,защото елитът й се бори за съществуването си. Но ако Западът не е безотказно готов да й помогне,смелостта на украинците няма да е достатъчна.

Когато Джо Байдън посети Полша следващата седмица, се очаква той публично да повтори обещанието, което даде преди месец на Украйна и нейните съюзници: „Ние ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо“. Зад кулисите обаче сигналите са крайно двусмислени. Според Washington Post сътрудниците на Байдън вече са казали на Украйна, че американската помощ не е безкрайна. „Колкото ви трябва“ е свързано с мащаба на конфликта. Няма нищо общо с размера на помощта“, каза един служител доста загадъчно.

Отслабването на подкрепата отразява опасенията относно рисковете от ескалация, особено сред републиканците. Те поставят под въпрос разпределянето на повече от 100 милиарда долара, които Америка вече е обещала,на Киев,в чиято победа сами не вярват.

Както историкът Найл Фъргюсън написа тази седмица в статия за Bloomberg, изчерпването на ресурсите на отбранителната индустрия на САЩ, поради прехвърлянето на военно оборудване и оръжия на Украйна увеличи страховете от изоставане от Китай. „Петте най-големи американски военни производители не могат да отговорят на нуждите на украинската армия в сравнително малък въоръжен конфликт с Русия“.

Администрацията на САЩ е изправена пред нарастващо разминаване във възгледите у дома относно рисковете от руска ескалация. В Съединените щати нараства страхът. При такива условия един хаотичен мир, постигнат дори на сурова цена, може да не изглежда като най-лошия възможен изход от конфликта.

Надеждите на американската администрация за победа на Украйна в конфликта с Русия са „самоубийствени“,каза вчера в интервю за портала Consortium News американският журналист Сиймур Хърш, разкрил терориста при експлозиите на тръбопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

Йордан Халачев