19.04.2024

Нововъведение „син бадж“

Пускат абонамент срещу 11,99 долара на месец

След потребителите на Twitter сега и използващите платформите Facebook и Instagram на Meta ще могат да показват син бадж като гаранция за автентичност и да популяризират своите съобщения срещу около 10 долара на месец, предаде Франс прес.

Това нововъведение, представено от шефа на калифорнийската група Марк Зукърбърг, идва след почти 20 години защита на икономически модел, основаващ се на безплатни услуги и реклама.

Абонатите на Meta Verified ще могат да потвърждават своя акаунт във Facebook и Meta, предоставяйки официален документ за самоличност и след това да показват „син бадж“ сигнализиращ, че са тези, за които се представят. Акаунтът им ще бъде добре защитен срещу риск от кражба на самоличност благодарение на проактивно наблюдение.

В случай на проблем абонатите ще могат да се обърнат директно към служителите в отдела за обслужване на клиенти.

Техните съобщения, снимки и видео материали освен това ще са по-добре позиционирани от другите, появявайки се най-горе в резултатите от търсене, при коментарите и препоръките.

Meta обеща също и нови творчески функционалности. Абонаментната услуга ще пусната най-напред в Австралия и Нова Зеландия тази седмица, а след това ще се предлага и в други страни начело със САЩ. Тя ще струва 11,99 долара (11,22 евро) на месец за потребителите, които се абонират в интернет, и 14,99 долара за тези, използващи мобилни приложения (за да се компенсират комисионната, начислена от Apple и Google върху разходите за смартфони и таблети).

Абонаментът не е задължителен и платформите ще останат безплатни. Потребителите, които се интересуват от новата услуга, трябва да са навършили 18 години, а компаниите няма да имат достъп до този абонамент, макар „Мета“ да не изключва възможността да ги включи в бъдеще. Новата оферта е насочена преди всичко към създателите на съдържание.

Meta обясни пред АФП, че е създала Meta Verified въз основа на получени заявки от обещаващи създатели на съдържание. Стратегията на Meta се вписва в контекст, в който „традиционните“ социални мрежи регистрират увеличение на потребителите си, а приходите им намаляват.

trud.bg