28.03.2024

Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят, твърди Марк Твен. Ако следваме логиката му, ще може да гарантираме, че и следващите парламентарни избори няма да бъдат забранени. Тук не от вчера оценяваме, че след 2 април няма да има ниукакви значителни промени, страната ще се отзове в същото патово положение и наесен ще ходим отново до урните. На водещите места в класациите сега се поставят две коалиции – ГЕРБ/СДС и ПъПъ/ДъБъ, които си приличат по това, че и управлението и на двете приключи с провал. Едните едвам допълзяха до края на мандата си, другите бяха изритани след 7 месеца катастрофално управление. И въпреки това ги слагат пак на челните места. Защо ? Признали ли са грешките и безобразията си, покаяли ли са се, показали ли са, че няма да са това, заради което бяха изхвърлени от властта ?

Нищо подобно. Същите хора претендират да управляват със същото нахалство, със същите политики и методи. Само лакомията им е пораснала и кожата им е станала по-дебела. На нас ни се предоставя да изберем от две злини по-малката. Има разбира се и други партии, които ще влязат в парламента. Но те, по всичко личи, няма да претендират за властта, най-много да играят ролята на пълнеж или на горда гладна опозиция.

Коя от двете злини изглежда фаворитка на Козяк ни показа случаят Магнитски. Някои го оценяват като ‘’ брутална, безпардонна, груба намеса в държавния живот ‘’. Глупости, това е деликатно предупреждение кой може да бъде бутнат в пропастта, ако не се съобразява с изискванията. Иначе защо в САЩ точно преди подготовката за изборите се загрижиха за корупцията ни. По света корупция, вкл. при тях, колкото щеш, те се разшетаха тука. Да бяха се заели с корупцията в Европейския парламент, в който депутати и фаворити пълнят куфари с пари. Чули ли сте за разследване Магнитски в украинската върхушка, където се сочи, че изчезват гигантски суми ? Или в Киев не крадат. Да бяха се разровили защо г-жа фон дер Лайен е поръчала 5 милиарда американски ваксини за десет пъти по-малко европейци срещу кокетната сума от 71 милиарда евро. Нямат ли съмнения защо председателката на ЕК крие като невинността си клаузите по договора с фармацевтичните компании ? Няма да се разровят. Нямат съмнения. Не ги интересува. Но виж, кой ще управлява държавата, смятана като удобен плацдарм във войната с Русия и източник на пушечно месо, това не е маловажно.

Когато говорим за изборите, трябва да имаме предвид и че идва ново, възпитавано в други ценности поколение, много по-податливо на манипулации, неустойчиво на съблазни, привличано от лесните пари. От тази среда изскачат много по-безскрупулни вълчета, готови да сръфат и майка си, ако им пречи да захапят кокала. Един ден на техния фон ГЕРБ може да ни изглеждат като гальовни котенца с по-изявен апетит.

Засега двете основни предизборни коалиции се хвалят с някакви рейтинги. Тоз имал толкова доверие, толкова недоверие. Качвал-свалял, вдигал-падал и обратно. Само харчи-пари за социологията. Истинският рейтинг, г-жи и г-да новоголеманови, е в броя на желаещите да напуснат страната. Това е най-верният показател за най-непредубеденото, неподправено отношение към властта. Човекът е убеден, че тук нищо не може да направи, па си взема шапката и хуква по света. И чинии да мия, пак ще съм по-добре, смята наказаният с такива управници българин. Колкото повече смятат да търсят щастието си по света, значи толкова по-отвратителна е властта. Щяха ли да бягат, ако смятаха, че държавата се управлява добре, властта е справедлива и те имат шанс, ако останат тук. Демографската криза у нас е причинена основно от негодността на политиците да управляват добре държавата. Жените не искат да раждат, защото се опасяват, че когато станат на 20-ина години децата им ще изчезнат в чужбина. А ида останат, какъв живот го чака тука.

Що се отнася до проучванията, те са от лукаваго. Което и магаре да вземеш, залепиш ли му на самара една препоръка от Байдън и веднага ще го изкарат с блестящ рейтинг, готово, годно за министър. И Айнщайн да си, падне ли ти се някое просто Киро за премиер, най-много влаков кондуктор да станеш. Какво ще направиш, ако смяташ, че си Айнщайн ? Ще отидеш там, където няма бойковци, сергейчовци и кировци.

Но това не е всичко. Не смятайте, че сме стигнали дъното. То пропада и ни увлича все по-надолу. След време може да си спомняме с умиление за кюлчетата на Борисов и имотите на Симеон. Опасявам се, че ни се подготвят не само кризи и беднотия, но и рязане на свободите, мракобесие и полицейщина, всичко на фона на бясна русофобия. Вече виждаме сянката на голямата тояга, после ще се покаже и тя самата, преди да влезе в действие. Когато се репчиш на Америка, ще получиш повече от същото лекарство, заплашва видният демократ Христо Иванов, очевидно посветен в програмите на американското посолство. Та чакат ни трудни времена и колкото повече се затяга конфликтът в Украйна, толкова по-трудно ще става и за нас.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 20 февруари 2023 г. по Евроком )