20.04.2024

Тъй като войната в Украйна явно не върви по плана на САЩ, е време за нещо ново. Тази вечер има стрелба на границата между Косово и Северна Сърбия. Косово винаги е било проблем на Балканите и обикновено всяка простотия оттам започва. Не коментирам, че там са мюсюлмани, а че исторически са били винаги проблем. Защо ние ги признахме, така и не намерих логично обяснение освен натиска от САЩ.

Само война на Балканите ни липсва. Да, ще е много изгодна на САЩ, но не и на нас. Албания при една война между Косово и Сърбия задължително ще се намеси. А ние сме разграден двор. Без армия, без добро въоръжение, дори самолетите ни са бегла идея в главите на някои мислители в САЩ /или пък в ИКЕА, знае ли човек/.

Сърбия е близка с Русия. И ако нещата тръгнат зле, вероятно ще поиска помощ. И тогава вече ще стане мазало, в което ние ще сме на първия ред на фронтова линия. С политици, които мислят повече за собствения си просперитет и партийни интереси, с офицери, които не знаят на кого да служат – на България или на НАТО и застаряващо население, което мизерства.

Та да се надяваме да се размине. Че и без това сме в ситуация между Сцила и Харибда.

Елена Гунчева