10.05.2024

Добре е, че депутатите от комисията за Нотариуса демонстрират уважение към разследването на Антикорупционния фонд за „списъка за бърз контрол на прокуратурата“, защото то е заслужено. Добре е, макар да е ясно, че всичко доказуемо, което са разкрили за съдебно-криминалната мистерия Ники Стайков и колегите му, те отдавна са го написали, разказали и снимали в многосериен филм.

Но аз бих препоръчала на комисията да се запознае и с едно друго, по-мащабно разследване, в което също участва Ники Стайков – то е по проект, наречен KTBfiles и е отразено в едноименен сайт и в книгата „Държавата КТБ“ на Зорница Маркова. В него във основа на 250 интервюта и 30000 страници документи се обяснява как функционира и до днес захванатата държава по „модела КТБ“:

Как за частните интереси на група лоши хора се използва обществен ресурс. Как те завладяват медийната среда, правосъдната система, службите, регулаторните органи и цели институции, които използват за натиск, изнудване и правене на пари. Как си служат с една частна банка, която с политическа подкрепа привлича държавни средства и как с тях се придобиват активи извън правилата. И как регулаторите си затварят очите за това. И колелото се върти постоянно с механизмите на корупцията –рушвети, компромати, заплахи с дела от прокуратурата.

Познато ли ви е това? В това живеем ние, да. В дълбоката държава.

Анна Заркова