08.05.2024

Понякога се отчайвам от дълбоката, непоправима и поразяваща простотия, която живее сред нас. Вчера в магазина една женица на възраст, с маска, явно носена месеци наред, без да е прана, но иначе с хубави дрехи, внимателно отваряше кутиите с яйца и ги гледаше, все едно тя ги е снесла. След това взе да сменя размер М с Л , сложи си в кутията с по-малки яйца три големи, без всякакъв срам си ги служи в количката и продължи да обикаля. Направо онемях. Хората около нея я гледаха, аха да й кажат нещо, пък се отказваха. Явно не виждаха смисъл. Или вече приемаха за нормално.

Дребният тарикатлък ще ни убие като нация. Една такава дребна, гнусна сметчица, която си прави всеки. България ли? Ми майната й, важното е да прецакам другите и аз да съм добре. Така разсъждават част от българите. Да си сложиш бутилки с вода, за да пазиш паркомясто, защото ти свиди да си платиш такова. Да си направиш козметичен салон в гаража, а да врещиш, че нямало места за паркиране. Да се вържеш нелегално към енергото, за да не плащаш ток. Да крадеш от уличните павета, за да си направиш алея към вилата.

По-страшното е, че хората свикват с този начин на мислене. Далаверка да има. Ако може и парици без работа. То затова хазартът толкова много хора е зарибил в България – да избият кьоравото, без да работят, това им е мечтата на мнозина. Дори по-рано с талончетата за търкане – пенсионери едва чакат да си вземат пенсията и да си купят за половината пари талони да търкат, за да станат милионери. Е, няма такъв тъп народ.

И си мисля има ли надежда. Ние трябва да се променим, ние. Иначе управлението ни винаги ще бъде еманация точно на тази дребнава сметчица, стремеж към далаверката и желанието да прецакаш другите.

Елена Гунчева-Гривова