04.05.2024

Парите за Украйна няма да променят крайния изход на сблъсъка. Нито ще спрат хода на историческото време, който все повече се засилва.
Но този акт е показателен в своите детайли, които се пропускат.
Първият детайл е, че този указ беше успешно гласуван в резултат на договорка между демократи и републиканци.
Този указ нямаше да мине без 101 републикански гласа.

Да се възлагат надежди, че ако републиканците спечелят президентските избори в САЩ това ще доведе до разведряване е емоционална наивност. Политиката на САЩ е надпрезидентска, надпартийна, силно повлияна от интересите на техния ВПК и други корпоративни структури. Тази политика в настоящия етап от тяхното развитие като държава е лишен от дълбочина на стратегията, такава липсва, а реагира ситуационно в опит да запази контрола.

САЩ в момента нямат нито един силен лидер в нито една от двете партии. Това е функция на кризата в обществените отношения. Тръмп не е изход, нито посока за излизане от тяхната вътрешна криза.
Този въпрос заслужава отделно внимание.
Вторият детайл показва мащаба на конфликта – той е световен, изразен чрез своите три фронта, вече легитимирани и от Щатите чрез общия пакет укази, който ще бъде пратен към Сената.

Втората част са пари за Израел за борбата срещу Иран, а третата – пари за Тайван срещу Китай.
Това са трите фронта на световния сблъсък – европейски/украински, Ирански к Китайски. Времето няма значение, важен е крайния резултат, а той е практически необратим и неизбежен. Промяна на световната архитектура на сигурност и рамката на световния ред.

Никой никого не иска да унищожава, а да преразпределя и легитимира влияние.

Станислав Бачев