25.04.2024

Полицаи загинаха, докато преследват автобус с нелегални мигранти. Поклон пред паметта им, тези хора загинаха в изпълнение на дълга си.

Случаят ме накара да се замисля за лицемерието и фалша на европейската политика и пълният провал на евроатлантическите ценности. В момента украинските бежанци влизат в Европа като у дома си, настаняват се безплатно по хотели и бази, дори паркират безплатно и се возят безплатно на градския транспорт в някои градове. Те не се крият, когато влизат в България, както и в други държави от съюза, защото знаят, че са добре приети и ще се погрижат за тях. Въпреки, че Украйна е много голяма държава и само в едната й част има военни действия, но както и да е.

Въпросът ми е за мигрантите от Близкия изток, които последните години идват в Европейския съюз. На тях не се гледа с особено добро око от правителствата на европейските държави. Често са връщани на границата, настанявани са в лагери и бежански центрове и са на няколко цивилизации от условията, в които се настаняват другите бежанци. Дори един Кирил Петков си позволи да каже, че украинските бежанци не били като другите, тоест са някакво според него по-добро качество.

Намирам подобно отношение за пълна дискриминация и неправда. Защото например и сравнение не може да става между бежанците от Сирия и Афганистан, които нямат наглостта да шестват по българските улици със знамената си и да настояват да се настаняват в луксозни хотели. Хората си търсят убежище от войната и дори нямат наглостта на другите да се бъркат в българската политика.

Вчера отново бяхме свидетели на наглостта на другите , когато си разпънаха ЧУЖДОТО знаме на българските улици и отново предявиха претенции какво да правим в нашата си държава. Сирийците и афганистанците на този фон са ми откровено по-симпатични. Но те стоят затворени в бежански центрове, нали? Може би защото САЩ не ги толерира? А нашите политици слушат какво им се казва.

Може би някой ще се замисли защо все пак е това отношение и дали зад тази тежка дискриминация не стоят едни други интереси….

Елена Гунчева