28.03.2024

Възмущението на Главния прокурор и политиците от застъпеното становище в Нидерландия, че българската граница се минавала само срещу 50 евро, няма измерими граници. Ревът се носи отвсякъде. И интересно – никой не твърди, че не се преминава нелегално границата, а всички врещят заради посочената ниска цена от 50 евро. Тоест, проблемът не е преминаването, а цената.

Всъщност това е сериозно. По цял свят ще се разбере, че да влезеш в ЕС през България струва една мизерна сума, джобни пари. И ще пострада бизнеса – съответно комисионните към полиция и политици рЕзко ще намалеят, а това вече е възмутително и огорчително. Да, вярно, ще има голям оборот, ама по-добре една група от десет човека с по пет хилки миза, отколкото 100 по петдесетак. Бизнесът не трябва да си подбива цената.

Така, че Нидерландия ни закла два пъти – от една страна за Шенген /то не, че на обикновения българин му пука за Шенген/, и втори път – подбива цената на един сериозен бизнес в България. Ми как няма да ги плюем тия гадни холандци. То, не че и те са цвете за мирисане, ама поне за народа си там се грижат. За разлика от българските политици, които захлебват и не дават на народа да живее спокойно. Така, че засега точка в полза на Нидерландия.

Дори само заради смешната реакция на българските политици. За излагацията – то вече навсякъде ни знаят, нЕма нужда да се повтаряме.

Елена Гунчева-Гривова