26.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Чета днес Стефан Янев бил казал, че ГЕРБ, БСП и ДПС изглеждали като добър вариант за правителство. Жива да не бях , както се казва. Че човекът е тотално объркан, е ясно. Че втори път в парламента няма да влезе – също. Подобно извъртане и безпринципност в политиката и то още в началото, не се прощават. Посочената комбинация вероятно ще бъде най-лошото от най-лошото през последните три десетилетия. Хубавото е, че шанс за такова нещо няма.

Янев излъга много хора, които се подведоха по това, че е български генерал. И че е близък до Президента. Ама то и Кирил Петков беше близо до Президента, а видяхме какъв е резултата. Проект след проект се пръкват на политическата сцена, а подобно на копие от спиртограф, всяко е все по-бледо и некачествено.

Негласуващите са мнозинството от електората. Голяма част от тези хора се интересуват от политика, но не виждат нито една партия или лидер, които да представляват техните интереси и да са почтени. Всъщност почтеността е важна. Да не лъжеш избирателите си в очите. Да отстояваш позициите си. Да имаш идеи и да работиш за тях. Всъщност това в българската политика го няма. Има лустросано ибрикчийство. И всъщност от над 120 действащи партии, българите нямат НИКАКЪВ ИЗБОР.

Политическата система в България ражда мъртви отрочета. Проекти, нагласяни в американското посолство. Всички, които са в парламента. И една уж патриотична партия също – уж сме против американците, а се срещат някои с американците в околностите на София, а и някой често ходи до едно посолство в Белград. Патриотизмът е внимателно обгрижван и отглеждан именно от американците, които няма да допуснат нито една автентична патриотична партия в парламента, а само политически мюрета.

БСП пък разочарова много свои избиратели. Подобен електорален срив е невиждан в политическата история на прехода. И социално слабите, работническата класа, не се чувстват представени от уж социалистическа партия, която се превърна в партия на олигарсите.

Мафията ГЕРБ привлича тези, които са на хранилка в държавата и партията. Печелещите обществени поръчки с комисионни. Администрацията, назначена на тълпи по институциите. Работодатели и работници, зависими от държаните от ГЕРБ институции. Там водещ е интереса и страха. Но нормалните хора за какво да гласуват за тях? Единственото им искане е за справедливост, ама няма.

ПП отиват към залеза си. Дошли от нищото, отишли в нищото. Оставили недобри спомени. Няма идея, около която да се обединят. Всички срещу ГЕРБ, ама когато с нищо не си застрашил и разрушил корупцията и мафията, всичко остава празни приказки.

Политическо безвремие. Некадърниците и алчните мафиоти са в законодателната и изпълнителна власт. Хората виждат канидатите за политици, споменават им майките и не отиват да гласуват. Докато накрая останат да гласуват само тези, на които са платили и партийните ядра. Партиите ще са доволни. Ние – не!

Трябва да помислим и намерим решение за промяна на политическата система. За да има личности и държавници в политиката, а не партийни некадърници, аматьори и неудачници. Които да се вкопчват във властта, защото за друго не стават. Трябва да се променят изискванията към политическите партии, към лидерите, както и Конституцията по отношение на критериите за депутати. Не може да има повече изисквания да ти дадат шофьорска книжка, отколкото да ти дадат правото да правиш закони за милиони хора. Трябва да има обществен контрол върху партиите. Да се знае откъде са парите на лидерите и ръководствата им. Къде отива всеки лев от държавните субсидии. Да се знае как се харчат безотчетните пари на депутатите. Да се знае кой какъв трудов стаж има преди парламента и властта и да не се допускат хора с по една-две години трудов стаж да правят закони.

Време е за решения!

Елена Гунчева-Гривова